Palestijns parlement akkoord met bevoegdheden premier

Het Palestijnse parlement heeft dinsdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan het wetsvoorstel dat de bevoegdheden van een toekomstige premier omschrijft. De premier zal onder andere het recht krijgen om ministers aan te wijzen of te ontslaan. Voordat het parlement bijeenkwam liet de Palestijnse leider Yasser Arafat zijn eis varen om inspraak te houden in de benoeming van ministers.

AP Ned

Nu het parlement de aanstelling van een premier en diens functieomschrijving heeft gefiatteerd, is het aan Arafat om zijn handtekening te zetten onder het wetsvoorstel en het premierschap aan te bieden aan de kandidaat die hij zelf heeft aangedragen, Mahmoud Abbas, de nummer 2 binnen de PLO. Abbas, die ook bekend staat als Abu Mazen, wordt gezien als gematigd en heeft opgeroepen tot het stopzetten van de zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers en het hervatten van de dialoog met Israël.

De VS maakten vorige week bekend dat zij pas een nieuw vredesplan voor het Midden-Oosten zullen presenteren als Arafat naar de achtergrond treedt en een deel van zijn bevoegdheden overdraagt aan een premier. Ook Israël heeft gezegd pas weer over een vredesakkoord met de Palestijnen te willen onderhandelen als Arafat van het toneel verdwijnt. De Palestijnse leider ging vorige maand na sterke internationale druk akkoord met de benoeming van een premier.