Vaticaan haalt zwaar uit naar Washington

De Vaticaanse aartsbisschop Martino, die zestien jaar lang de vertegenwoordiger was van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties, heeft dinsdag een militaire interventie in Irak een "misdaad tegen de vrede" genoemd.

Belga

Op Radio Vaticaan citeerde Martino de woorden van Jezus: "Als een zoon je om brood vraagt, geef je hem geen steen". "Een volk dat al twaalf jaar smeekt om brood, gaat men nu 3.000 bommen geven".

"Het is een misdaad tegen de vrede die schreeuwt om wraak van God", zei de aartsbisschop, die nu voorzitter is van de pauselijke raad voor Rechtvaardigheid en Vrede.

Hij vervolgde in een parafrase op de gebeurtenissen in het bijbeldeel Exodus: "Laten we bidden dat het hart van de Farao zich niet verhardt en de mensheid niet te maken krijgt met de bijbelse plaag van een verschrikkelijke oorlog".

Op de vraag wat de Kerk, wat de paus nu zal doen, antwoordde Martino: "nog meer de noodzaak en de urgentie voor vrede onderstrepen. Zoals altijd zal het de Barmhartige Samaritaan zijn die neerknielt om de wonden van een gewond en verzwakt volk te verzorgen".

"Met de vrede kan men alles winnen, met een oorlog zal men alles verliezen", aldus Martino.

Vaticaans woordvoerder Joaquin Navarro-Valls zei in een kort communiqué dat de VS een "grote verantwoordelijkheid ten opzichte van God en de geschiedenis hebben genomen.