Derde regeringslid Blair opgestapt

In Groot-Brittannië heeft een derde lid van de linkse regering-Blair ontslag genomen. Staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken John Denham zei dinsdag op te stappen uit protest tegen het Irak-beleid van Downing Street 10.

Belga

"Ik heb vanmorgen ontslag genomen uit de regering omdat ik die niet kan steunen bij de stemming die vanavond plaatsheeft", zo stelde Dunham. Het Britse parlement debatteert dinsdagnamiddag over Irak. Premier Tony Blair wil tijdens een stemming dinsdagavond laat goedkeuring krijgen voor een Britse oorlogsdeelname.

Dunham zei met de eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett over zijn beslissing te hebben gepraat en de redenen voor zijn ontslag te hebben toegelicht.

Eerder op de dag had de vice-secretaris voor gezondheid, Lord Hunt of King's Heath, bekend gemaakt dat hij opstapt uit onvrede met de Britse houding rond Irak.

"Ik maak me al enkele weken druk over het dossier. Vandaag besliste ik ontslag te nemen uit de regering omdat ik de preventieve actie niet steun die er komt zonder een breed internationaal akkoord en zonder steun van de Britse bevolking", aldus Lord Hunt dinsdag.

Maandag stapte Robin Cook, minister voor relaties met het parlement, al op uit onvrede met de Britse Irak-houding.