'Overgrote deel Iraakse leger zal niet vechten voor Saddam'

Het overgrote deel van het Iraakse leger zal Saddam Hussein niet verdedigen en de Republikeinse Garde die de president wel getrouw is, zal in een confrontatie met de Amerikaanse strijdkrachten ineenschrompelen, zegt een voormalige commandant van de luchtverdediging van Bagdad.

AP Ned

Volgens Shamel Majid, die sinds vijf jaar in ballingschap in Nieuw-Zeeland woont, wachten de Iraakse strijdkrachten op een "vonk" om het regime van Saddam de rug toe te keren.

Majid zei dat Iraakse militaire bevelhebbers, zodra de Amerikanen Bagdad beginnen te bombarderen, hun officiële commandocentra zullen verlaten en hun troepen aanvoeren vanuit kleinere bases in de voorsteden, waar zij wapens verborgen hebben. Of er wel troepen zullen zijn om aan te voeren is echter zeer de vraag, zei hij, want het moreel is laag en er is groot tekort aan uitrusting. De reden dat de Irakezen niet nu al tegen Saddam zijn opgestaan is volgens Majid dat de Amerikanen hen in het verleden zo vaak teleurgesteld hebben, vooral in 1991 bij de vorige Golfoorlog. "Toen kwamen ze in opstand, maar de Amerikanen lieten toe dat de Iraakse regering wapens, zelfs vliegtuigen, tegen hen inzette."

De Republikeinse Garde, waarvan de leden door Saddam zijn gerekruteerd uit zijn eigen clan, zal volgens Majid wel doorvechten, maar is te klein om een vuist te kunnen maken tegen de Amerikaanse overmacht.