Egyptische mensenrechtenactivist vrijgesproken

De Egyptisch-Amerikaanse mensenrechtenactivist Saad Eddin Ibrahim is dinsdag door de hoogste rechtbank van Egypte vrijgesproken van onder meer het bezoedelen van het imago van Egypte en het verduisteren van subsidies van de Europese Unie. Eerder was hij daarvoor tot tweemaal toe tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens Ibrahim en mensenrechtenorganisaties overal ter wereld waren de veroordelingen politiek gemotiveerd en ingegeven door Ibrahims kritiek op de Egyptische regering.

AP Ned

Ibrahims advocaten hadden na de laatste veroordeling een nieuw proces geëist omdat het door hen ingebrachte bewijs niet voldoende in overweging zou zijn genomen. Belangrijke getuigenissen zouden zijn genegeerd, net als een verklaring van de EU dat er geen subsidies werden vermist.

Ibrahim (64) is hoogleraar sociologie aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en de oprichter van het onderzoeksbureau Ibn Khaldun, dat zich inzet voor politieke en economische hervormingen in de Arabische wereld. Ibrahim heeft de Amerikaanse en de Egyptische nationaliteit.