VN-wapeninspecteurs verlaten Irak

Een eerste groep VN-wapeninspecteurs heeft Irak verlaten. Dat heeft een VN-woordvoerder dinsdag bevestigd. De inspecteurs van de VN en het Internationaal Atoomagentschap hebben hun hoofdkwartier in Bagdad ontruimd en een eerste vliegtuig is dinsdagochtend vertrokken richting Cyprus.

Belga

Het wegtrekken van de wapeninspecteurs is een signaal dat een inval in Irak mogelijk niet lang meer zal uitblijven.

De inspecteurs begonnen eind november met hun opdracht in Irak. Ze controleerden of Bagdad daadwerkelijk zijn ontwapeningsverplichtingen nakwam. Maandag beval VN-secretaris-generaal Kofi Annan de evacuatie van de wapeninspecteurs en humanitair personeel uit Irak.

Bij de wapeninspecties waren 156 man betrokken. De VN hadden zo'n 200 hulpverleners in Irak. Het opschorten van het humanitaire programma betekent minder voedsel en medicijnen voor zo'n 60 procent van de 22 miljoen Irakezen. De meeste van de 200 blauwhelmen, die overigens aan de Koeweitse kant van de grens zitten, zijn al vertrokken. Alleen een kleine groep soldaten uit Bangladesh houdt nog toezicht op de grens.

Annan benadrukte dat de terugtrekking van het personeel niet inhoudt dat de VN hun handen helemaal van Irak aftrekken. "Dit betekent niet dat de VN achterover zakken en niets meer doen om de Iraakse situatie te verbeteren", zei hij.

Verschillende landen droegen maandag hun staatsburgers en ambassadepersoneel op te vertrekken uit Irak en Koeweit. Duitsland, Tsjechië, India, China en Bahrein hebben hun ambassades in Bagdad geëvacueerd. Griekenland kondigde aan dat zijn ambassade binnen enkele dagen de deuren zal sluiten. Groot-Brittannië adviseerde alle Britse burgers in Koeweit, met uitzondering van het ambassadepersoneel, het land te verlaten, vanwege een mogelijke dreiging vanuit Irak. Finland deed hetzelfde advies uitgaan naar in Koeweit verblijvende Finnen. De Verenigde Staten hebben alle Amerikaanse burgers en niet-essentieel ambassadepersoneel gemaand te vertrekken uit Koeweit, Syrië, Libanon, Israël en de Westoever en de Gazastrook.

Ook buitenlandse journalisten stromen gestaag Bagdad uit. De Amerikaanse nieuwszenders ABC en NBC hebben hun verslaggevers uit de Iraakse hoofdstad teruggetrokken en ook het Chinese staatspersbureau Xinhua droeg zijn personeel op te vertrekken. Volgens het Iraakse ministerie van informatie is het aantal buitenlandse journalisten in Bagdad de afgelopen week gereduceerd van 450 tot 300.