Mysterieuze longziekte bij twee patiënten in Duitsland bevestigd

-Een arts uit Singapore en zijn echtgenote blijken te lijden aan de zeer besmettelijke vorm van longontsteking die kortgeleden is opgedoken in Azië en door de Wereldgezondheidsorganisatie is aangemerkt als een wereldwijd gevaar, hebben artsen van de universiteitskliniek van Frankfurt dinsdag bevestigd.

AP Ned

De 32-jarige arts, zijn zwangere vrouw en de moeder van de vrouw worden in quarantaine gehouden sinds zij zaterdag via New York in Duitsland zijn aangekomen. De arts had in Singapore twee patiënten behandeld met de ziekte, die de naam SARS ( Severe Acute Respiratory Syndrome, ofwel ernstig acuut luchtwegensyndroom) heeft gekregen. In het vliegtuig begon hij symptomen te vertonen van de ziekte, die een incubatietijd van ongeveer zeven dagen heeft.

De artsen denken dat de schoonmoeder ook is besmet. Zij heeft koorts, maar vertoont tot dusver geen andere symptomen, zoals hoesten en kortademigheid. Het hoofd van de quarantaineafdeling van de kliniek, Hans-Reinhardt Brodt, zei er vanuit te gaan dat het in alle drie gevallen om SARS gaat. Bij de arts is de koorts overigens gezakt en hij lijkt aan de beterende hand. Zij vrouw heeft maandag echter hevige koorts gekregen en de voor SARS kenmerkende hoest en zere keel, alsmede pijnlijke spieren en botten. Vanwege de ongeboren vrucht, die niet door de ziekte lijkt aangetast, worden de artsen beperkt in het toepassen van antibiotica. De toestand van de vrouw werd stabiel genoemd.

De WHO heeft gewaarschuwd dat SARS zich via vliegtuigen snel vanuit Azië over de rest van de wereld kan verspreiden. Op luchthavens in heel Azië wordt sinds maandag scherp opgelet of passagiers griepachtige symptomen vertonen, om zo verdere verspreiding van de gevaarlijke longziekte tegen te gaan. De toeristenindustrie in het gebied heeft al afzeggingen gemeld, vooral op de vluchten naar Hongkong, waar een man is overleden en 83 mensen met SARS zijn besmet, de meesten medische verzorgers en familieleden van een van de slachtoffers.

Een arts in Hongkong zei dat de patiënt die de ziekte waarschijnlijk in Hongkong heeft verspreid en die nog steeds in ernstige toestand in het ziekenhuis ligt, kort voor hij ziek werd een reis naar het Chinese vasteland heeft gemaakt. Op het ogenblik wordt onderzocht wordt of de ziekteverschijnselen in Hongkong, Vietnam en Duitsland wellicht samenhangen met een geheimzinnige ziekte die onlangs in de Chinese provincie Guangdong 305 mensen heeft getroffen en vijf doden veroorzaakt.

In Australië worden twintig mensen die met griepsymptomen uit Azië zijn teruggekeerd in de gaten gehouden, meldde het ministerie van volksgezondheid. De meesten zijn er niet ernstig aan toe en hoeven niet te worden opgenomen, zei een woordvoerder.