Brand in meubelbedrijf Oostkamp

In meubelbedrijf G. Bauwens in Oostkamp bij Brugge heeft maandagmiddag een brand gewoed die een groot deel van de productie-afdeling heeft vernield. De nabluswerken zullen nog enkele uren duren. De bedrijfsleider vreest dat een aantal van de 69 personeelsleden technische werkloos zal worden. In de spuit- en vernisafdeling - het deel van het bedrijf dat door het vuur werd geteisterd - werken 25 tot 30 mensen.

Belga

Volgens de bedrijfsleider ontstond de brand vermoedelijk aan de motor van een transportband. Vonken uit de motor sloegen over naar het ontvlambare vernis in de nabijheid. "Het bedrijf was volledig in orde met de brandvoorschriften", zei zaakvoerder Jan Bauwens.

"Omdat het bedrijf middenin een woonzone ligt, heb ik in samenspraak met de burgemeester het rampenplan afgekondigd. De omwonenden werden geëvacueerd. Daarbij vroegen we onmiddellijk bijstand van de brandweerkorpsen van Brugge en Torhout. De civiele bescherming uit Jabbeke kwam met extra water ter plaatse", aldus commandant Jan Lescouhier van de brandweer van Oostkamp.

De exploitatievergunning van het bedrijf loopt over twee jaar ten einde. "We wisten dat we geen nieuwe vergunning zouden krijgen omdat het bedrijf tussen de bewoning ligt", zei de zaakvoerder nog. "De gebouwen hier werden in de jaren 1950 en in het begin van de jaren 1970 opgetrokken. Toen stond het bedrijf nog in een open ruimte. Bij de aanvraag van onze huidige exploitatievergunning zijn extra voorwaarden qua veiligheid opgelegd. Zo lagen de grote voorraden ontvlambare producten in een speciale kelder opgestapeld en werd er een sprinkler-installatie aangebracht." Beide maatregelen hebben volgens Bauwens hun nut bewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer