'Njet' van Flahaut kan regering zuur opbreken

Er tekent zich een diplomatieke storm af rond de uitspraken van minister van Defensie André Flahaut (PS) zondagmiddag in het programma "Controverses" op de RTBF. Op de vraag of de Amerikanen het Belgisch luchtruim mogen gebruiken indien ze Irak zonder tweede resolutie van de Veiligheidsraad aanvallen, antwoordde Flahaut met een even krachtig als duidelijk "njet".

Belga

BR>

Met dat antwoord gaat Flahaut verder dan Frankrijk en president Jacques Chirac. Toen die op 10 maart door TF1 en France 2 met dezelfde vraag werd geconfronteerd, kwam er geen "njet" wel een "dat spreekt vanzelf". "Dat maakt deel uit van de normale relaties tussen bondgenoten", zei Chirac. "We gaan met hen niet akkoord over een onmiddellijke oorlog in deze regio, maar dat wil niet zeggen dat ze geen geallieerden zijn. Als de Amerikanen het nodig vinden om ons grondgebied te overvliegen, is het evident dat ze dat kunnen. Onder bondgenoten is dat een normale zaak," zo besloot Chirac.

Flahaut denkt daar dus anders over en in diplomatieke kringen was zondagavond al grote commotie over de uitlatingen van Flahaut. België is momenteel het enige Navo-land dat zijn luchtruim voor Amerikanen en Britten dreigt te sluiten. "In Washington moet dat heel slecht overkomen," zo luidde het diplomatiek commentaar.