"Burgemeester buiten raad best niet-politicus"

Als er al een burgemeester buiten de gemeenteraad moet worden benoemd, moet het voor de sp.a een niet-politicus zijn. Dat stelt Robert Voorhamme, voorzitter van sp.a-Antwerpen. Hij treedt daarmee burgemeester van Leuven, Louis Tobback, bij, die zich zaterdagavond in Terzake (VRT) in die zin uitliet.

Belga

Het voorstel om de VLD een kandidaat uit de eigen rangen te laten voordragen, was geen vrijgeleide om met een uitzonderingsprocedure een liberaal politicus van buiten de raad voor te stellen.

sp.a blijft erbij dat er in de Antwerpse meerderheid een geschikte kandidaat burgemeester te vinden is, en is zoals gezegd bereid om daarvoor Patrick Janssens zijn nationaal voorzitterschap te laten opgeven.

sp.a is van mening dat de Antwerpse meerderheispartijen zelf tot een akkoord moeten proberen te komen. Pas wanneer zou blijken dat er in Antwerpen geen eensgezindheid is over een nieuwe sterke ploeg, kan een burgemeester van buiten de raad worden gezocht, als een ultiem redmiddel. Maar in dat geval is het Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen die een burgemeester van buiten de raad aanduidt. Voor de Antwerpse sp.a kan dat alleen een niet-politicus zijn. Maar zo ver is het niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer