"Wereld moet maandag beslissen"

Maandag beleeft de wereld "een moment van de waarheid". Dat zei de Amerikaanse president George Bush zondag op een Amerikaanse basis op de Azoren, waar hij overlegde met de premiers van Groot-Brittannië, Spanje en Portugal. Als de wereld Irak dan geen ultimatum stelt, is de kans op een diplomatieke oplossing verkeken, was de boodschap.

AP Ned

BR>

Op een persconferentie riep Bush de internationale gemeenschap op de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke ontwapening van Saddam Hussein" te steunen. Wat hij precies bedoelde bleef onduidelijk. Bush omzeilde de vraag of de Veiligheidsraad maandag alsnog een resolutie moet aannemen waarin Irak een ultimatum krijgt opgelegd. De VS en Groot-Brittannië proberen al weken een meerderheid te vinden voor zo'n oorlogsresolutie, maar zonder succes.

Saddam heeft zijn kans niet gegrepen en is spelletjes blijven spelen, zei Blair. "Het moment van beslissen is bereikt." Zowel Bush als de Britse premier Tony Blair verwezen herhaaldelijk naar resolutie 1441 van de Veiligheidsraad, die Saddam Hussein opdroeg te ontwapenen en anders dreigde met "ernstige gevolgen". Bush en Blair lijken zich op te maken voor een oorlog op basis van die resolutie.

Een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad lijkt uitgesloten. Veel diplomaten bij de Verenigde Naties hebben het diplomatieke proces doodverklaard en gaan er van uit dat Bush Irak een dezer dagen een eigen ultimatum stelt. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney zei zondag dat de diplomatieke inspanningen rondom Irak ten einde lopen en dat Bush "binnen enkele dagen een moeilijke en belangrijke beslissing neemt". De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell raadde wapeninspecteurs, hulpverleners en journalisten in Irak aan zich op te maken voor vertrek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer