Rebellen nemen Bangui in

Rebellen hebben zondag naar eigen zeggen de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Bangui, ingenomen, een dag nadat ze de stad binnentrokken terwijl president Ange-Felix Patassé in het buitenland was.

AP Ned

Duizenden burgers plunderden zaterdag het huis en de ambtswoning van Patassé, nadat die door de rebellen waren ingenomen. De rebellen trokken Bangui zaterdag iets na 1 uur 's middags al schietend binnen. Rond zonsondergang namen de beschietingen af. Zondag werd er helemaal niet meer geschoten.

Bozizé kwam zondag in Bangui aan, zei zijn woordvoerder Parfait Mbaye in een radiotoespraak. Mbaye gelastte de politie, ordetroepen en het leger in het hele land terug te keren naar hun kazernes en zei dat een ieder die "weigert de nieuwe beslissingen te gehoorzamen" als een onruststoker beschouwd zal worden. Het was niet direct duidelijk of de rebellen zaterdag op verzet stuitten en of er slachtoffers zijn gevallen.

Patassé, die zaterdag in Niger een vergadering van Afrikaanse staatshoofden bijwoonde, had zondag nog niet gereageerd op de gebeurtenissen in zijn land.

Patassé wordt door zijn tegenstanders beschuldigd van grootschalige corruptie en onder zijn regime is de verdeeldheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek steeds verder toegenomen. Patassé doorstond de afgelopen zes jaar zes couppogingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer