Vogelpestvirus treft mensen

In Nederland zijn negentien mensen met het vogelpestvirus besmet geraakt. Voor het eerst is ook vastgesteld dat het virus van mens tot mens overdraagbaar is. Omwille van deze ontwikkelingen heeft het Nederlandse Gezondheidsministerie bijkomende maatregelen genomen. De besmette mensen liepen een oogaandoening op, maar de kwaal is eenvoudig te genezen, zelfs zonder geneesmiddelen.

Belga

Bij de besmette lieden gaat het in achttien gevallen om mensen die intensief en langdurig betrokken zijn geweest bij het ruimen van met vogelpest besmette pluimveebedrijven. Een familielid van een ruimer heeft eenzelfde oogaandoening opgelopen. Waaruit blijkt dat de mens het virus aan een andere mens kan doorgeven

Zaterdag zijn in Nederland ruimers verplicht om een anti-viraal middel in te nemen. Mensen die op besmette of verdachte pluimveebedrijven wonen of werken, krijgen deze anti-virale middelen ook aangeboden.

Bij mensen kan de vogelpest zich uiten als een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest én een menselijke influenza heeft, bestaat er een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer