Wie van Lommel-spelers blijft fulltime prof?

Volgende week dinsdag gaat SK Lommel in vereffening. En dat is voor de spelers een drama. Een nieuwe club vinden voor 15 maart zit er niet meer in. Een minimumcontract is het enige wat op dit moment nog in de wacht gesleept kan worden.Volgend seizoen kunnen de Lommelaars wel elders aan de bak.

ghouben

Maar hoeveel eersteklassers, in binnen- of buitenland, zitten in tijden van crisis te wachten op de Noord-Limburgers? Wij deelden de selectie in in vier groepen: de spelers die zeker prof zullen blijven, zij die een grote kans maken, de jongens voor wie het heel moeilijk wordt en degenen die haast zeker naar een lagere reeks zullen moeten afzakken.

Carl Hoefkens speelt een heel sterk seizoen. Zelfs als Lommel niet in vereffening zou gaan, zou Hoefkens naar een ambitieuze club trekken. Linksmidden Stijn Haeldermans arriveerde begin september aan de Gestelsedijk en ontpopte zich als spelverdeler. Haast elke club kan de creatieve middenvelder gebruiken. Dimitri de Condé zocht geruime tijd naar zijn beste vorm. De jongste weken had hij die ook te pakken en bewees hij zijn plaatsje in eerste waard te zijn. Richard Culek vond dit seizoen niet meteen zijn draai, maar was wel onmisbaar als breker op het middenveld. Buitenlandse clubs zouden geïnteresseerd zijn. Marc Nygaard debuteerde in de bekerwedstrijd tegen Brugge. Lommel schakelde Club uit.Nygaard won met Lommel vijf van zijn zes matchen en geraakt elders zeker onder dak. Zelfs Deens bondscoach Morten Olsen scoutte de spits.

David Brocken maakte de jongste dertien wedstrijden de negentig minuten vol. Speelde zich in de bekermatch tegen La Louvière nog in de kijker met twee goals. Heeft negen selecties voor de nationale ploeg op zijn palamares staan, speelde achttien Europese wedstrijden. Ervaring genoeg dus. Marc Volders wisselde aanvankelijk sterke met mindere prestaties af. Stond de jongste weken echter sterk te keepen en mag dromen van een nieuwe club, desnoods als doublure. Ibrahim Tankary stond 23 keer aan de aftrap, maar werd in de eerste seizoenshelft vaak aan zijn lot overgelaten. De Nigerijn werkte zich te pletter, maar verscheen minder fris voor doel en scoorde dan ook maar drie keer. Voelde zich beter in zijn vel sinds de komst van Nygaard. Dieter Dekelver is, samen met Waligora, nog steeds topschutter van Lommel. De Hammer scoorde vier keer. Zijn laatste doelpunten dateren echter al van 5 oktober 2002, tegen Westerlo. Blesseerde zich tijdens de winterstage in Turkije maar is opnieuw fit.Vit Valenta startte als spelmaker aan het seizoen. Maar de Tsjech kon moeilijk zijn stempel op de wedstrijden drukken. Werd na de komst van Haeldermans vaak naar de bank verwezen, maar blijft een talent voor de toekomst.

Mirek Waligora scoorde dit seizoen vier keer voor Lommel. Een hele prestatie als je weet dat de Poolse Belg slechts acht keer aan de aftrap verscheen. Niemand verzamelde meer invalbeurten (15 stuks). Ervaring is Waligora’s troef, maar zijn leeftijd (33) is een nadeel. Ook zo voor Michel Noben (33) en Daniel Scavone (31). Beide verdedigers bewezen dit seizoen hun waarde voor Lommel, maar zijn allebei dertigers en dus niet meteen gegeerd door andere eersteklassers. Dirk Schoofs, Kris Vincken en Bernard Morreel, die het als debutant in eerste best aardig deed, konden de ervaren rotten niet uit de ploeg spelen en zullen het dus ook elders moeilijk krijgen. Schoofs stond twaalf keer aan de aftrap, Morreel tien keer en Vincken vijf maal. Igor Djokic stond slechts 376 minuten op het veld dit seizoen.Te weinig om zich in de kijker te kunnen spelen.Marek Zubek kreeg pas de jongste weken speelkansen. Belgische eersteklassers hebben dus te weinig zicht op de kwaliteiten van de Tsjech.

Spitsen Umit Bilican en Bart Jacobs kwamen geen enkele keer aan de aftrap en versierden respectievelijk slechts vier en drie invalbeurten. Bilican flirt met de Turkse competitie. Nenad Bjekovic speelde vorig seizoen zestien wedstrijden. Deze competitie werd hij geopereerd aan de achillespees en mocht hij één keer starten, tegen Brugge. Kende zijn gloriemoment in de bekermatch tegen Moeskroen, toen hij de winnende treffer binnen knalde. Doelman Zoran Vaskovic geraakte geblesseerd en moest vervolgens tot 25 januari wachten op zijn kans.Vaskovic ging tegen STVV in de fout en moest zijn plaats onmiddellijk weer afstaan aan Volders. Didier Segers blesseerde zich op de vijfde speeldag tegen Genk aan de heup en kwam sindsdien, ook door een blessure aan de dij, niet meer aan spelen toe. Liet eerder al eens uitschijnen dat het zijn laatste seizoen eerste klasse zou worden.Wim Van Diest ligt al maanden in de lappenmand. Hij liep een kraakbeenletsel op en scheurde de voorste kruisband. Moet tegen volgend seizoen weer fit zijn, maar zal dat voldoende zijn om een nieuwe club in eerste te vinden? Gert Davidts en Dirk Daelmans werden eerder al uit de Lommelse A-kern gekieperd.