Amand Ancion: "Ik ben moreel beschadigd"

Bijna drie jaar hield scheidsrechter Amand Ancion zich koest, nu kookt zijn potje weer over. Hij klaagt over een gebrek aan wedstrijden in eerste klasse. “Ik overleg met advocaat Misson welke stappen ik kan ondernemen wegens morele schade”, zegt Ancion.

ghouben

Aanleiding tot de plotse uitbarsting van Ancion is een passage in het bondsblad Sportleven over minister van Financiën Reynders. Reynders (van de liberale MR-partij) krijgt daarin volgens Ancion (Nationaal Sportsecretaris van de christelijke CDH) politieke publiciteit van de voetbalbond.

“De voetbalbond verdient de rode kaart”, stelt Ancion in een perscommuniqué. “De bond hoort neutraal te zijn.Weg met het materialisme, het egoïsme, de hypocrisie, het gebrek aan ethiek en fair-play!”

“Het is toch waar!”, raast Ancion.“Maar er zit me nog veel meer dwars. Nu de voetbalbond te ver is gegaan, zwijg ik ook niet langer. De scheidsrechterscommissie (CSC, red) probeert me uit te schakelen,meneer. Ik heb gemiddeld bijna 17/20 op mijn rapporten, maar ik krijg minder wedstrijden dan mijn collega’s. Bovendien zijn er àcht clubs die ik niet meer mag fluiten. Kan je je dat voorstellen? Dat is bijna de helft van de eersteklassers. CSC-voorzitter Jourquin heeft ze me opgesomd: Anderlecht, Brugge, Standard, Genk,Westerlo, Charleroi, Antwerp en Moeskroen.”

De voornaamste reden is zijn bekentenis dat hij van kindsbeen af Anderlecht-supporter is. “Ik ben tenminste niet hypocriet, ik kom daarvoor uit”, zegt Ancion. “Ik eis Anderlecht- Brugge niet op, maar nu mag ik geen enkele rechtstreekse concurrent van Anderlecht meer fluiten.Terwijl ik wel al Lierse, Sint-Truiden en Lokeren kreeg. Moeskroen wordt me geweigerd omdat voorzitter Detremmerie een partijgenoot is. Men twijfelt dus aan mijn moraliteit en dat vind ik zeer erg. Bij Antwerp is de reden dat ik ooit slaag kreeg van die twee Engelsen (Wallwork en Higginbotham, red). Zij hebben me afgemot, ik hen niet, he.”

Ancion stapte in 2000 al naar de burgerrechtbank. Hij werd eerst levenslang geschorst door het CSC wegens een fout in Moeskroen-Charleroi, daarna werd hij gedegradeerd naar vierde klasse, waarna bondsvoorzitter Jan Peeters hem weer eerste klasse toewees.

“Is men dat akkoord vergeten? Jourquin levert sterk werk, ik hoop dat hij wordt herverkozen. En ik wil geen oorlog. Maar ik verdien meer respect. Toen ik hem meer matchen vroeg, zei hij: Je verliest er niet veel geld door.Wel, ik fluit niet voor de centen. Ik zou een topmatch gratis fluiten. Misson stuurde hem al een brief, zonder resultaat. Ik heb al een afspraak met Misson om verdere stappen te ondernemen.”

Ancion vreest dat ook zijn politieke carrière (Ancion staat tiende op de senaatslijst van de CDH) hem nu parten speelt. “Ik ving al op dat men mij helemaal geen wedstrijd meer in het Waalse zou geven.Wilmots staat op de lijst van de liberalen en mag toch ook blijven voetballen? Niemand is eerlijker dan ik, ik kan politiek en arbitrage best combineren. Ik heb geboet voor mijn fout van destijds, maar ben niet in ere hersteld. Er zijn politiekers die miljoenen hebben verbrand. Er zijn sporters die zich hebben gedopeerd of zich hebben laten omkopen. Zij staan weer aan de top. Maar Ancion? Hem wordt dat niet gegund.”