ABVV Brussel: Anne-Marie Appelmans aangehouden

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise heeft vier personen onder aanhoudingsmandaat geplaatst op beschuldiging van corruptie. Onder hen bevindt zich voormalig ABVV-kopstuk Anne-Marie Appelmans. Negen andere personen, ondermeer ambtenaren van de Franse Gemeenschap, werden in verdenking gesteld maar niet aangehouden. Dat melden diverse Nederlandstalige en Franstalige media vrijdag.

Belga

In het kader van het onderzoek tegen de voormalige Brusselse BBTK-topman Albert Faust hield het Brusselse gerecht donderdag een vijftiental huiszoekingen bij ambtenaren van de Franse Gemeenschap.

Appelmans, de voormalige secretaris-generaal van de ABVV, had via een netwerk van culturele en sociale vzw's rond ABVV Brussel de vennootschap Move & Fix opgericht. De vennootschap, die werd geleid door Rudy Nerinckx, zou personeel van de vzw's, die een sociaal statuut hebben, te werk hebben gesteld.

Er werd ook een corruptiesysteem op poten gezet. De ambtenaren van de Franse Gemeenschap zouden zich laten betalen hebben door Move & Fix. De ambtenaren ontvingen 10 procent van de opbrengsten van de openbare bestedingen die ze aan Move & Fix verleenden. Het betrof vooral renovatiewerken van scholen.

De aangehouden personen worden onder meer verdacht van schriftvervalsing, oplichting, valsheid in de boekhouding, fiscale fraude en corruptie.