"De renners willen geen helm opzetten"

Na het overlijden van Andrei Kivilev lijkt iedereen weer bezield met de beste bedoelingen: die helm moét, voortaan. Maar is dat goeie voornemen in een handomdraai te realiseren? UCI-voorzitter Hein Verbruggen en Belgisch bondspresident Laurent De Backer houden er een ietwat verschillende mening op na.

ghouben

In 1991 probeerde de UCI het profpeloton verplicht helmgebruik op te leggen. De heren in Lausanne kwamen toen van een kale kermis thuis, omdat de profs zich en bloc tegen die maatregel verzetten.

“We werden gewoon geboycot,” zegt Hein Verbruggen.“Omdat het goede verloop van Parijs-Nice en de Tirreno in het gedrang kwam, moesten we bakzeil halen.Toen begrepen we dat we die maatregel niet konden afdwingen.”

De UCI probeerde het dan maar langs een andere weg, en legde alle jeugdcategorieën - van nieuwelingen tot en met beloften - het verplicht gebruik van de helm op. “In de stille verwachting dat die kerels, eens ze prof waren, gewoon verder zouden gaan met die helm op. Ze waren dat op dat moment dan hun hele leven al gewoon, niet? Nu, ik heb wel begrip voor het feit dat zo’n ding bergop uitermate lastig kan zijn, vooral als het warm is. Maar er is tenslotte toch dat aspect van veiligheid, en dat hoort te primeren. Nu, wat mij betreft zou ik die regel opnieuw willen invoeren. Maar dan moet de plaatselijke wetgever ook een handje willen toesteken.”

Laurent De Backer, sportieve baas van de BWB, wil het gebruik van de pothelm zo snel mogelijk opnieuw aankaarten bij de UCI.“Wat in België kan, moet elders ook kunnen. In ons land bestaat de helmplicht al sinds de tweede helft van de jaren zestig. Samen met de wetgever heeft de BWB een voortrekkersrol vervuld. En wat dat rennersverzet betreft: die jongens zouden moeten beseffen dat de moderne helm én practisch én esthetisch geworden is. Verplichten, dat ding, en wel zo snel mogelijk. Als de UCI boetes kan opleggen voor niet-reglementaire kledij, waarom dan niet als iemand het vertikt een helm te dragen?”