Howard Fast, schrijver van 'Spartacus', overleden

Howard Fast, bestsellerauteur van onder meer de historische roman 'Spartacus' en in de Verenigde Staten een omstreden oud-communist, is gestorven. Zijn echtgenote Mimi Fast zei woensdag tegenover de Greenwich Time dat hij op 88-jarige leeftijd was overleden. Fast verwierf in de jaren '40 faam met bestsellers als 'Citizen Tom Paine' en 'The American', een fictieve biografie van de gouverneur van Illinois, John Peter Altgeld. De boeken brachten hem echter ook in conflict met de Commissie On-Amerikaanse Activiteiten van het Huis van Afgevaardigden, die ze bestempelde tot communistische propaganda.

AP Ned

Fast, die van 1944 tot 1957 lid was van de Amerikaanse Communistische Partij, weigerde de namen te verstrekken van mensen die in Frankrijk hielpen bij de bouw van een ziekenhuis voor anti-fascistische strijders, waardoor hij na jarenlange juridische strijd tot drie maanden gevangenisstraf werd veroordeeld. Ook werden zijn boeken verboden. Geradicaliseerd en geïnspireerd door zijn gevangenisperiode schreef hij 'Spartacus', het verhaal van een slavenopstand in het oude Rome. De roman werd, mede onder druk van de FBI, door verscheidene uitgevers afgewezen.

Fast gaf het boek ten slotte in eigen beheer uit en het werd een groot succes. De filmversie, met Kirk Douglas in de hoofdrol van Spartacus en Laurence Olivier en Charles Laughton, kwam uit in 1960. Ze bezorgde hem wereldwijde roem. Fast schreef naast tientallen romans ook toneelstukken, essays en non-fictie. Onder de schuilnaam E.V. Cunningham publiceerde hij thrillers. Jarenlang was hij medewerker van het dagblad van de Communistische Partij, de Daily Worker.

Fast kreeg in 1953 als een van de zeer weinige Amerikanen de Internationale Vredesprijs van Stalin. Hij schreef echter zeer kritisch over Josef Stalin en brak met de partij na de inval van de sovjetlegers in Hongarije in 1956. In zijn in 1990 gepubliceerde memoires, 'Being Red', blikt hij genuanceerd terug op zijn communistische verleden.