De Winne wordt ambassadeur van Unicef België

De Raad van Beheer van Unicef België heeft ermee ingestemd de Belgische astronaut Frank De Winne tot vrijwillig ambassadeur van Unicef België te benoemen, zo heeft de VN-organisatie donderdag meegedeeld. Het was een andere vrijwillig ambassadeur, Helmut Lotti, die enkele maanden geleden vanop de markt in Sint-Truiden in een live-gesprek met De Winne in de ruimte, Frank formeel aanbood om Unicef-ambassadeur te worden. Een aanbod waarop de tweede Belg in de ruimte graag in ging, aldus de VN-kinderrechtenorganisatie.

Belga

"Ik vind het een grote eer want Unicef is een organisatie die overal ter wereld gerespecteerd en gekend is. Het is vooral een unieke gelegenheid voor mij om de kinderen, die onze toekomst zijn, te helpen. Deze functie is uiteraard helemaal nieuw voor mij. De rol van een Unicef ambassadeur is volgens mij vooral de kinderen en de problemen van kinderen naar voren brengen in de media. En door die media-aandacht kan je ook de aandacht van het grote publiek krijgen. Het is vooral door de steun van het grote publiek dat de overheid en andere organisaties kunnen gemotiveerd worden om iets te doen voor de verbetering van de toestand van kinderen in bepaalde regio's", zo wordt de astronaut in het communiqué aangehaald.

Frank De Winne zal met name actief zijn rond de campagne tegen kinderhandel die Unicef België later dit jaar officieel zal "lanceren". "Het probleem dat mij het meest raakt is het gebrek aan toegang tot onderwijs voor iedereen. Goed onderwijs laat kinderen toe om later kansen te krijgen en zelfstandig te kunnen leven. Situaties die een kind beletten naar school te gaan, zoals kinderarbeid, zijn een enorm probleem. We moeten de kinderen in de ontwikkelingslanden helpen en ervoor zorgen dat ze allemaal naar school kunnen. Investeren in het onderwijs voor alle kinderen, is investeren in de mensheid en de vooruitgang en ontwikkeling", aldus De Winne door Unicef aangehaald.

Sedert heel wat jaren kan Unicef rekenen op de vrijwillige steun van bekende personen om de organisatie en haar activiteiten meer bekendheid te geven naar het grote publiek toe. De haast onvermoeibare en belangeloze inzet van wijlen Danny Kaye en Audrey Hepburn zijn hier sprekende voorbeelden van. Vandaag zetten andere personaliteiten hun werk verder: acteur en schrijver Sir Peter Ustinov, actrice Liv Ullmann, zanger Harry Belafonte, cineast Sir Richard Attenborough, zanger Youssou N'dour, actrice Susan Sarandon, topmodel Claudia Schiffer, zanger Julio Iglesias, acteur Roger Moore, zijn slechts enkele voorbeelden. Ook Unicef België geniet van de steun van enkele bekende personen om een ruimere weerklank te geven aan haar acties.

Axelle Red, Khadja Nin, Salvatore Adamo, Helmut Lotti en Poolreizeigers Alain Hubert en Dixie Dansercoer beantwoorden regelmatig de vraag van de VN-organisatie om het Belgisch publiek te sensibiliseren voor de toestand van de kinderen in de wereld. De vrijwillig ambassadeurs van Unicef België gaan regelmatig naar het terrein, ondersteunen de wenskaarten-, educatieve- en vaccinatiecampagnes en de rechtsreeks door de organisatie ondersteunde projecten op het terrein.