Gerecht Dendermonde klist 16 leden dievenbende

Het gerecht van Dendermonde heeft op 6 maart zestien leden van een Roemeense dievenbende kunnen aanhouden, die verantwoordelijk worden geacht voor minstens 220 inbraken en home-jackings. De bende had ook vertakkingen in het buitenland. Slechts een klein deel van de buit kon gerecupereerd worden. Dat heeft procureur Dufour donderdagochtend meegedeeld op een persconferentie.

Belga

Het onderzoek begon volgens de procureur naar aanleiding van een homejacking in Waasmunster, in de nacht van 10 op 11 november 2002. In dezelfde nacht werden in de omgeving nog een reeks andere inbraken en garagediefstallen gepleegd. Het onderzoek door de GDA in Dendermonde wees uit dat die allen het werk waren van een bende Roemeense inbrekers, die opereerden vanuit Sint-Jans-Molenbeek.

De bende was sterk gestructureerd, met aan het hoofd leiders die hun handlangers aanduidden waar ze moesten inbreken en wat ze moetsen stelen. De bende was vooral geïnteresseerd in voertuigen, juwelen, laptops en digitale en gewone camera's. De inbraken werden gepleegd in groepjes van 3 of 4 personen, die vergezeld waren van een ander bendelid dat op de uitkijk stond. De bendeleiders hadden ook contacten met leden die vanuit het buitenland werkten, namelijk in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië. De buit van de inbraken deed de bende voordien snel verdwijnen. Een deel werd verkocht aan helers in het Brusselse, en het andere deel werd met wekelijkse transporten naar Roemenië overgebracht. Op 6 maart werd een tweeledige actie gevoerd. Speciale eenheden van de Brusselse politie arresteerden vier bendeleden die op de terugweg waren van een inbrakenreeks in Aalst. Daarop werden simultaan verscheidene huiszoekingen uitgevoerd op de gekende verblijfplaatsen van de bendeleden in het Brusselse.

In totaal konden 16 personen opgepakt worden. Ook de buit van de inbraken van de laatste week werd teruggevonden. Een tiental gestolen voertuigen kon ook al aan de rechtmatige eigenaars worden terugbezorgd.