Gerecht vraagt info over 50.000 gsm's

Het Belgische gerecht heeft vorig jaar meer dan 50.000 keer aangeklopt bij de mobilofoonoperatoren om informatie op te vragen over gsm-nummers. De aanvragen kaderden in alle mogelijke misdaaddossiers gaande van diefstal tot moord. «De informatie-aanvraag bij de operatoren is voor ons zonder twijfel de belangrijkste onderzoeksdaad geworden,» zegt onderzoeksrechter Tony Heeren uit Hasselt.

AP Ned

De gsm-operatoren zijn het voorbije jaar overspoeld door vragen van het gerecht. Proximus kreeg vorig jaar 40.000 aanvragen, Base had er 12.000, Mobistar kon geen cijfers meedelen. De onderzoeksrechter kan aan de operator vragen wie de eigenaar is van een gsm-nummer, maar hij kan ook vragen naar wie er allemaal is gebeld en waar de eigenaar overal is geweest. Bovendien kan de rechter ook vragen dat de telefoon wordt afgeluisterd.

«We maken er zo vaak gebruik van omdat het misdrijven helpt oplossen,» zegt onderzoeksrechter Tony Heeren: «Bij een drugdealer bijvoorbeeld kun je nagaan wie hij heeft gebeld en te weten komen wie de klanten zijn en de leveranciers. Vroeger had je enkel de mogelijkheid van klassieke observatie van verdachten, nu kan je veel sneller te weten komen waar die man of vrouw precies is geweest omdat zijn toestel continu gevolgd wordt door alle zendmasten van de operatoren. De nieuwe techniek biedt eigenlijk zoveel mogelijkheden dat we het bijna dagelijks gebruiken in alle mogelijke dossiers.»

De overvloed van vragen leidt tot vertragingen. Heeren: «Bij dringende zaken zoals verdwijningen en moorden krijgen we onmiddellijk antwoord, maar voor de niet-dringende aanvragen moeten we soms twee tot drie maanden wachten.» Criminelen maken vaak gebruik van de voorafbetaalde kaarten omdat die anoniem kunnen aangeschaft worden, maar een nieuw wetsontwerp wil de registratie verplicht maken.