Derde opeenvolgende goud voor Van Hooste op BK veldlopen

Van een verrassing was geen sprake. Tom Van Hooste vond zelfs geen nieuw stuntje uit om zijn derde opeenvolgende titel te vieren. Hij liep met een straat voorsprong naar de finish, maar gemakkelijk was het niet geweest.

ghouben

In de tweede van vijf ronden liet hij iedereen in de steek.Wind of geen wind, het kon hem niet schelen dat hij er alleen moest tegen optornen: “Ik wilde geen tempo maken voor de anderen. Als ik vroeg wegging, moesten zij onder mekaar maar uitmaken wie het werk zou doen. Maar ik had het moeilijk. Bij mijn eerste titel moest ik misschien meer tegenstand overwinnen, maar dit was toch de moeilijkste. Normaal zou ik nu tien dagen stevig trainen in het vooruitzicht van het WK,maar nu wacht ik af hoe ik de komende dagen recupereer.”

In de rechte lijn had hij zijn tijd genomen om zowel links als rechts wat handen aan te tikken en op de streep volgde tot jolijt van de toeschouwers weer een dubbele koprol. Enkele tientallen meters verder won Hans Janssens een felle sprint tegen Christian Nemeth voor de tweede plaats.

Krijn Van Koolwijk liep een beresterke wedstrijd en werd vierde. De Looienaar leek in volle finale de rol te gaan lossen en het vierde WK-ticket aan Compernolle te moeten laten, maar in de slotronde ging hij over zijn ploegmaat bij Atletiek Vlaanderen.

“Ik heb het mezelf een tikkeltje moeilijk gemaakt door in de voorlaatste ronde iets te proberen, maar in de stroken met wind tegen kon ik nog bij en over Compernolle gaan. Top-5 vond ik al heel goed, dit is natuurlijk schitterend.Alleen moeten we morgen (maandag nvdr) eens rond de tafel gaan zitten. Als ik, zoals gepland, deze zomer naar de steeple op het EK voor beloften wil, dan moet ik dringend een week rusten en kan ik op het WK niets gaan doen. Ik ben uiteindelijk al van in oktober bezig.”

Bij de vrouwen ging de titel zoals verwacht naar Fatiha Baouf. Het was Kim Offergeld die de wedstrijd deed ontploffen. “De enige manier om minstens met drie weg te geraken en zeker te zijn van een podiumplaats”, luidde haar uitleg.“Ik probeerde het nadien wat tactisch te spelen om ook de anderen aan kop te laten lopen tegen de wind in. Het lukte niet echt. Ik heb onderweg ook nooit gedacht dat ik de beste was. Ik wist dat Baouf zou komen. Ik had haar aanval alleen vroeger verwacht.”

Ze liep zo wel Anja Smolders los en het was pas bij het ingaan van de laatste rechte lijn dat Baouf zich doorzette. De ex-Marokkaanse pakte de titel waarop ze gehoopt had:“Offergeld zit weer op het niveau van het begin van het seizoen. Zij heeft zeer moedig gelopen, maar ik was zeker van mijn stuk. Ik ben blij dat dit de bevestiging brengt van mijn hele seizoen.”

Anja Smolders was ontgoocheld:“ Er zat niet meer in. Ik ga met mijn trainer overleggen of ik niet beter thuisblijf van het WK.”