Zwemmen: Claeys en Ryckeman vestigen nieuwe toptijden

Het tweede weekend van de Vlaamse kampioenschappen leverde twee Belgische records op. Verder was het vruchteloos wachten op nieuwe limiettijden. Het ziet er momenteel naar uit dat de Belgische WKdelegatie klein zal zijn.

ghouben

Het succes kwam uit Oost- en West-Vlaanderen. Zaterdag verbeterde Bruno Claeys van de Meetjeslandse Zwemvereniging voor een nieuwe nationale besttijd in de 50 meter rugslag. Claeys verbeterde daarmee het nationaal record dat sinds mei vorig jaar op zijn naam stond. De nieuwe besttijd is nu 26”58, zeventien honderdsten sneller dan het vorige record.

Zondag leefde even de hoop dat Claeys ook in de 100 meter rugslag het Belgische record zou verbeteren. Halfweg draaide hij sneller dan Stefaan Maene deed tijdens zijn recordrace in 1995. Aan de finish klokte Claeys 57”35, toch bijna anderhalve seconde boven het oude record van Maene. Brian Ryckeman van de Brugse Zwemkring haalde wel een Maene-record van de tabellen. In de 800 meter vrije slag tikte hij aan na 8’19”27. Het record van Maene stond sinds 1995 op 19”66.

De Schotense Sofie Goffin bewees dat ze erin geslaagd is een flink deel van haar achterstand in te lopen. In de 400 meter vrije slag zwom Goffin 4’17”39 en dit zonder enige tegenstand. De Kapelse Anja Van Boxel volgde op bijna zeven seconden. Zondag won de Schotense nog de 200 meter vrije slag in een bevredigende 2’03”39.Nina Van Koeckhoven verdween tijdens deze wedstrijd volledig in de anonimiteit. Haar 2’10”58 sprak boekdelen.

Tine Bossuyt begon zaterdag rustig met een zege in de 100 meter rugslag. Zondag ging ze op haar elan voort en won ze de 100 meter vlinderslag. Jammer van haar slechte finish, want er zat meer in dan de toch al mooie 1’01”29. Kort daarna moest Bossuyt zich opladen voor de 50 meter rugslag. Ze won ook deze wedstrijd in 30”11. Dit is negentien honderdsten boven haar Belgisch record dat dateert van augustus 2002.

Het is toch wel opmerkelijk dat nog niemand een WK-limiettijd lukte.Van Vlaamse zijde wordt verwacht dat Sofie Goffin en Renaat Dreesen zich zullen kwalificeren. Tine Bossuyt en Bruno Claeys kunnen zich bij dit tweetal voegen.Van Waalse zijde wordt het uitkijken naar Fabienne Dufour en Cedric Bavay. Maar groot zal de Belgische delegatie alvast niet zijn.