Heidi Rakels pakt makkelijk goud op BK judo in Charleroi

Eén grote verrassing op het BK in Charleroi gisteren: Marisabel Lomba die in de halve finale van de -57kg verloor tegen de onbekende Katrien Ongena. Ook Tim Pedus ging onderuit, maar wel tegen eeuwige rivaal Daan De Cooman.Verder haalden alle internationals het, de heroptredende Heidi Rakels zelfs heel makkelijk.

ghouben

Een beetje ramptoerist kijkt er altijd naar uit, maar het was tot laat in de middag wachten vooraleer er een koppensneller opstond die één van de internationals kon verschalken. De Zeelse Ongena verraste Lomba in de halve finale van de -57 kg na zeventien seconden met ippon. Gella Vandecaveye moest meteen nadien de mat op, maar twijfelen deed de leading lady van ons judo niet. Integendeel.

Gella liep weer op een drafje richting finale tegen Sabin Van Crombrugge. En ook de Zottegemse veterane kreeg net als alle anderen een ippon aan de broek. De 22ste titel, nummer twaalf al bij de seniores, was binnen. “Maar toch stel ik me elk jaar weer opnieuw bijzonder kwetsbaar op door hier mee te doen,” aldus Vandecaveye.

Ook Heidi Rakels, tien maanden na haar laatste wedstrijd op het EK in Maribor en na een zoveelste knieoperatie, stond er weer. Ze ging in nauwelijks tachtig seconden door de voorrondes van de -78 kg. Enkel in de finale had Rakels de handen vol aan youngster Joke Buysschaert. “Het ging vlot, ja. Op Buysschaert na waren ze bang van mij en dat speelt natuurlijk in je voordeel. Al voel ik dat ik conditioneel nog te kort kom. Daar moet ik nog aan werken.Goh,mijn elfde titel al en toch vind ik het nog steeds een te gek gevoel,” glunderde de Maasmechelse die pas in Rotterdam (22 maart) haar EK-selectie gaat beginnen najagen.

Zwaargewicht Patrick Claes (38) pakte zondag al zijn 20ste titel. Meteen zijn laatste, want de Lummenaar zet een punt achter zijn carrière. Sven Boonen (Neerpelt) bereikte vlotjes de finale bij de lichtgewichten, maar had dan wel de handen vol met de Waal Bomboir. Pas een minuut voor tijd kan Boonen het afmaken.“Sterke kerel die Bomboir, ik ken hem vanop training,” zei Boonen die zich weer ten volle kan concentreren op de medaille die hij nog moet pakken op een A-tornooi. “Of dat nog gaat lukken? We zien wel. Ik heb al heel wat pech gehad.” Zus Kim was er voor het eerst sinds jaren niet bij. Zij heeft even haar buik vol van judo.