Crisis Antwerpen: "nood aan bureau voor integriteit"

Het nieuwe schepencollege in Antwerpen zou er goed aan doen om na te denken over de installatie van een bureau voor integriteit. Dat heeft premier Guy Verhofstadt donderdag tijdens het vragenuurtje geantwoord op een vraag van Geert Bourgeois (N-VA). Het idee komt overgewaaid uit Nederland, dat op zijn beurt de mosterd uit de VS haalde. In 2001 werd in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam zo'n bureau opgericht. Het spoort proactief en preventief op wat fout loopt.

Belga

Volgens de eerste minister zou het nieuwe Antwerpse college best ook eens nadenken over zo'n orgaan. "Dat moet op een preventieve manier in kaart brengen wat fout loopt en maatregelen nemen om dit tegen te gaan", verklaarde Verhofstadt.

Op federaal niveau maakt de regering werk van een integriteitsbeleid, zei de premier aan Geert Bourgeois. Daar is het het Rekenhof en de Inspectie Financiën die toezien op uitgaven van de federale overheid. De regeringsleider stelde ook dat hij de bevoegdheid van het Rekenhof nog zou willen uitbreiden. Daarvoor moet het grondwetsartikel dat betrekking heeft op het Rekenhof wel voor herziening vatbaar worden verklaard. De premier zou dat artikel graag in de lijst opnemen die de regering binnenkort vastlegt.