Antwerps schepencollege neemt collectief ontslag

Het volledige schepencollege van Antwerpen dient collectief ontslag in. Burgemeester Detiège blijft in functie op verzoek van Vlaams voogdijminister Paul Van Grembergen. Ze blijft aan als burgemeester tot het ogenblik dat er een nieuwe coalitie is.

Belga

Detiège doet dit om te vermijden dat er een machtsvacuum ontstaat. Op maandag 17 maart is een gemeenteraadszitting gepland. Dat kondigde burgemeester Leona Detiège aan na de vergadering van het college van burgemeester en schepenen.

"De schepenen hebben na de oproep van partijvoorzitter Jos Geysels hun verantwoordelijkheid opgenomen. Ze vinden dat Antwerpen goed moet worden bestuurd en dat de schandalen opgelost moeten worden", zo luidde het donderdagochtend bij Agalev al. Later in de voormiddag namen ook de schepenen van de andere partijen één voor één ontslag.

Het ontslag volgt op pogingen van burgemeester Detiège om het visa-kaartgebruik te rechtvaardigen. De burgemeester stelde dat de schepenen geen regels overtreden hadden. Vlaams minister van binnenlandse aangelegenheden Van Grembergen had al aangegeven dat hij het opstappen van enkele topambtenaren alleen als signaal "te weinig" vond.

Met de omstreden visa-kaarten werden op kosten van de stad kledij, parfum, geboortekaartjes en dergelijke betaald. Stadssecretaris Nolf, die de eer aan zichzelf hield, betaalde zelfs een set meubelen met geld van de belastingbetaler.