Interelectra gaat windturbines bouwen in Tongeren

De Limburgse energie-intercommunale Interelectra gaat vier windturbines bouwen op het industrieterrein Tongeren-Oost in Tongeren. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de turbines in de loop van 2004 in gebruik genomen worden en kan er groene energie geproduceerd worden die stroom oplevert voor meer dan 2.000 gezinnen. Dat heeft Jos Liebens van Interelectra donderdag aan Belga laten weten.

Belga

Zowel Stedenbouw als de Tongerse gemeenteraad hebben het licht al op groen gezet voor de bouw van de vier turbines. Die worden samen met GEM, een gezamenlijk initiatief van Interelectra en de Limburgse Reconversiemaatschappij, gebouwd. De turbines komen er in het kader van de verplichting van de Vlaamse regering om tegen 2004 3 procent groene stroom te produceren. Momenteel staan er al windturbines in Hasselt. Uniek aan het project is ook dat de Tongerse bevolking de mogelijkheid krijgt om via een obligatielening te participeren in het project.

Ook aan de Zuid-Willemsvaart in Bree worden binnenkort twee windturbines gebouwd. De realisatie daarvan gaat zo'n 3,7 miljoen euro kosten. Hoeveel het kostenplaatje voor de bouw van de turbines in Tongeren bedraagt, kon Interelectra donderdag nog niet kwijt. Daarvoor is het nog wachten op een aantal vergunningen. Naast Hasselt, Tongeren en Bree hebben Interelectra en de Limburgse Reconversiemaatschappij ook Lommel en Lummen geselecteerd voor de bouw van windturbines. Maar die plannen zitten nog in een onderzoeksfase.

De windturbines op het industrieterrein Tongeren-Oost zijn 35 meter hoog en worden op 400 meter van elkaar gebouwd. De industriezone is volgens de Tongerse schepen van economie Eddy Box de meest geschikte locatie. "De industriezone ligt in een open ruimte waar voldoende wind staat en die voldoet aan alle milieu - en natuurrichtlijnen. Bovendien bevinden de dichtstbijzijnde woningen zich op meer dan 250 meter van de industriezone", luidt het.