"Tongeren is geen Chicago aan de Jeker"

“In Tongeren is geen drugsprobleem,” benadrukt burgemeester Jef Simon. Dat er in de stad vermoedelijk vijf of zes drugsdoden vielen in amper twee maanden tijd, noemt hij “spijtige ongevallen”. Het gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen waaraan de slachtoffers gestorven zijn. Het parket drong er bij de experts wel op aan het dossier als prioriteit te behandelen.

ghouben

Volgende week komen de betrokken instanties (OCMW, CAD, sociale dienst, politie, huisartsenkring en afgevaardigde van de schoolgemeenschap) samen om een netwerk op te richten.

“Zo gaan we proberen de drugsverslaafden in Tongeren te begeleiden. Maar dat gaat niet makkelijk zijn. Veel van deze mensen willen geen hulp, staan er niet open voor,” aldus burgemeester Simon.

Dinsdagavond vond al een eerste overleg plaats met alle betrokken partijen. “We kregen van het CAD en de politie de garantie dat er in Tongeren - waar toch 6.000 jongeren naar school gaan - geen zwaar drugsprobleem is. En dat is een hele geruststelling. Trouwens, in ons zonaal veiligheidsplan - goedgekeurd door de procureur - staat de aanpak van de drugsproblematiek pas op de zevende plaats. Dat zegt toch genoeg,” gaat eerste schepen Jean-Michel Legros voort. Naast het oprichten van een netwerk voor de verslaafden wil de stad nog meer de nadruk leggen op preventie.

Om hoeveel drugsdoden het precies gaat in Tongeren, is nog onduidelijk. Pas bij het derde verdachte overlijden is er een gerechtelijk onderzoek geopend. “Op de vier laatste doden is een lijkschouwing uitgevoerd om de doodsoorzaak te achterhalen. Experts zullen moeten beslissen of dat ook nodig is voor de twee eerste ‘verdachte’ overlijdens,” reageert persmagistraat Schraepen.Tot bij het begin van het onderzoek stonden de twee eerste sterfgevallen geregistreerd als natuurlijk overlijden. “Daarnaast moet ook nog onderzocht worden of er mensen op het nippertje aan de dood zijn ontsnapt. Niks wordt uitgesloten, alle pistes liggen nog open.We gaan niets aan het toeval overlaten,” aldus nog Schraepen.

“Er wordt dus alles aan gedaan om probleem op te lossen en de oorzaak te achterhalen,” besluit burgemeester Simon.“Want dit zijn menselijke drama’s.Tongeren is zeker niet de plaats om te sterven.”