Geen pensioen na loopbaan van 35 jaar bij de rijkswacht

35 jaar heeft Jean Creten (54) voor de rijkswacht gewerkt, maar naar zijn pensioen kan hij het eerste half jaar fluiten.Toen Creten ziek werd, hoorde hij namelijk nog bij de rijkswacht, maar op het moment dat hij eindelijk voor de medische commissie verscheen, was de politie hervormd. “Ze hebben mij arbeidsongeschikt verklaard en meteen met pensioen gestuurd, maar dan zonder geld,” zegt Creten.

ghouben

Jean Creten is al een paar jaar met ziekteverlof, nog van vóór de politiehervorming.“Normaal gezien moet je dan na een tijd voor de medische commissie verschijnen. In mijn geval heeft dat lang geduurd, omdat de commissie van de rijkswacht niet meer bestond en ik op de installatie van een nieuwe commissie moest wachten. Die hebben ze in juli 2002 opgericht en op 19 december was ik aan de beurt. Daar hebben ze me trouwens meteen meegedeeld dat ik met pensioen kon gaan.”

Allemaal goed, totdat bleek dat het pensioen meteen inging en de centen uitbleven. “Zonder het te weten, ben ik al sinds 1 januari van dit jaar met pensioen. Mijn politiezone - IPZ Borgloon - hoeft mij dus niet meer te betalen. Want volgens de nieuwe regels ben je de maand na de beslissing van de commissie al met pensioen.”

“Klopt,” zegt Jan Schonkeren van het Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt (VSOA). “Maar het probleem is dat je in een maand tijd dat pensioen nooit geregeld krijgt. Door het geval van mijnheer Creten hebben we nu dus een fout ontdekt in de regelgeving. Die klopt dus niet voor mensen die eerst arbeidsongeschikt worden verklaard en dan met pensioen worden gestuurd. Ik heb meteen een brief geschreven naar minister Duquesne en die heeft ook al direct geantwoord. Ze gaan het probleem oplossen, maar voor mijnheer Creten zal dat dus te laat zijn.”

“Het zou al snel een maand of 6 kunnen duren alvorens de financiële kant van mijn pensioen is geregeld,” zucht Creten. “En waar moet ik intussen van leven? Ze zeggen maar dat ik intussen naar het OCMW moet, maar dat doe ik niet.”

Volgens Schonkeren valt er wel iets te regelen via de sociale dienst van de politie. “Maar ik moet na 35 jaar dienst toch niet gaan bedelen voor mijn geld,” vindt Creten.