Wereldwijd virusalarm na dood Amerikaan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wereldwijd alarm geslagen over een onbekend virus dat in Hanoi en Hong Kong bij artsen en verpleegkundigen een mysterieuze longontsteking heeft veroorzaakt, zo heeft het Nederlandse Reformatorisch Dagblad donderdag gemeld. Een Amerikaanse patiënt is inmiddels overleden. In ziekenhuizen in Hongkong en Vietnam zijn vijftig medewerkers met het virus besmet geraakt.

Belga

De vijftigjarige Amerikaan was na een zakenreis in China ziek geworden in Hanoi en met ernstige ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis in Hongkong gevlogen, waar hij donderdagmorgen is overleden. De oorzaak van zijn ziekte is onbekend. In Hanoi raakten twintig ziekenhuismedewerkers besmet, van wie enkelen aan de ademhalingsapparatuur liggen en in kritieke toestand verkeren.

Ook in Hongkong kregen gezondheidswerkers deze symptomen, van wie één ernstig. Ze waren echter geen van allen in contact geweest met de Amerikaan. Volgens de minister van Gezondheid in Hongkong gaat het om een zeer besmettelijk virus. Eerst is het een ademhalingsziekte en het groeit uit tot longontsteking, aldus de minister. Luidens de WHO is er nog geen verband gevonden tussen de zieken in Hanoi en Hongkong. Het onderzoek naar de verwekker is in volle gang.

Half februari meldden de Chinese gezondheidsautoriteiten ruim 300 vergelijkbare gevallen van griep en longontsteking. Vijf patiënten stierven. Een ziekteverwekker is nog niet gevonden en over de uitbraak is nog weinig bekend. Er is tot dusver geen verband vastgesteld met de uitbraak van vogelgriep A (H5N1) op 19 februari. Het slachtoffer daarvan was een 33-jarige man, die aan de aandoening overleed, aldus de krant.