Volley: Ongenaakbaar Noliko versiert de pole position

De afgeladen tribunes reageerden enthousiast op de ruime Maaseikse 3-0 winst tegen outsider Everbeur. Het fraaie aanvalswerk, dat de garde van coach Kristiansson opdiste, verdiende maximale lof. Uiteindelijk beliep het verschil tussen beide koplopers éénentwintig punten. Meteen is de teerling geworpen.

ghouben

Everbeur moest spijts alle intenties achter de feiten aanhollen. Melis zou één blok-je optrekken, Picolli mocht één ace slaan. Maar daar hield het op. Zo jumpten de Knapkoeken via een perfecte prestatie naar het eerste Europese ticket, de pole position en het thuisvoordeel in de play-offs.

Het thuispubliek mocht nog eens duimen en vingers aflikken. Everbeur harkte amper 54 puntjes bij elkaar: veertien via Limburgse foutjes, plus één blok, één service en 38 aanvallen. Een magere buit.“Tja, tegen de Maaseikse overmacht was niks te beginnen,” besefte Dieter Melis al na de eerste set, waarin het Braziliaanse goudhaantje Joao Bravo vanaf 5-4 bij 10-4 de winnende break forceerde.

Over 12-7 en 17-10 pegelde Roelandt twee aces binnen en Wiebel zwiepte de eerste setbal netjes in: 25-21. “Tja, het verschil oogde erg groot, hoewel ik de nerveuze Tim Verschueren had geruild voor Brett Alderman,” stelde E-coach Vesco Ivanovicv vast. Hij zag in de tweede herneming weinig beterschap, want over 8-4, 16-10, 21-14 en 24-17 zette de Tsjech Petr Platenik de hal goed in de fik.

Ali Traore trachtte met Picolli, Melis en Reijmen wel even de pletwals te stoppen. Maar veel grip kreeg het exotische tweetal niet.“Ja, ook die tweede fase ging ondanks een mini-offensief van Picolli en Marcus zwaar verloren. Onze timing zat niet goed, we haalden onze normale snelheid niet,” reageerde libero Erik Van Drom. “Maar kom, ik verlies liever vandaag dan op 30 maart in Sart Tilman. In de bekerfinale zullen we er gegarandeerd staan. Zonder overconcentratie en met nieuwe frisheid.”

“Veel hoop op bekerwinst wil ik Everbeur nochtans niet geven,” plaatste Roex zijn ideeën haaks op die van Van Drom.“Weet je, onze blokkering kan nog een stukje stabieler,” vertelde de middenman.

In de derde set moest Maaseik lichtjes gas terugnemen en leken Marcus en Picolli over 5-6 en 6- 7 forser op dreef. Maar méér dan aanklampen kon Everbeur zaterdag niet. Over 17-15, 21-18 en 24-21 maakte Heynen dan ook listig een einde aan de ongelijke strijd.“Neen,het wilde maar niet lukken,” pruilde Franky Reijmen.“Dat is de grote verdienste van Maaseik: ze lieten ons nooit in ons ritme komen. Och, we hebben de laatste maanden op wolkjes geleefd. Nu staan we met beide voetjes weer op de grond.”

Ook Vesco Ivanovic legde zich sportief bij de Maaseikse dominantie neer: “Mijn team heeft véél capaciteiten, maar niet genoeg - ik ben realist - om de Belgische competitie te overheersen.” Waarop Vital Heynen het laatste woord opeiste: “Na onze zege tegen Roeselare liep onze side-out weer knap.De pole is binnen, da’s heel mooi.Wellicht vallen we in de kwartfinales van de play-offs tegen Puurs. Maar eerst is er dus die cupfinale. In het Luikse verliezen we ons thuisvoordeel en kan Everbeur gevaarlijk uit de hoek komen.”

Setstanden: 25-21 (21’), 25-18 (21’), 25-21 (22’).Totaal: 75-54.