Volley: Tongeren naar brons in Top Teams Cup

Na een dolle thriller over meer dan twee uur heeft Tongeren gisteren de eerste Europese medaille uit zijn bestaan gepakt. Op wilskracht sleepte de blauwe garde een bronzen medaille uit de brand in de kleine finale van de Top Teams Cup. De beker zelf ging naar het Parijse Villebon. Zaterdag had Eburon in de halve finale nog een zware 3-0 moeten slikken van thuisploeg Köniz, gisteren wendde ze een catastrofe af toen Oldenzaal 0-2 uitliep. Pas na een dolle ophaaljacht trokken Sliwinska en co aan het langste eind: 3-2

ghouben

Dat brons is een fraaie beloning voor een pracht van een Europese campagne, waarin Tongeren acht van zijn tien matchen won. Toch zag het er gisterenmiddag erg slecht uit: nul sets gewonnen, vijf verloren.

Zaterdagavond had thuisploeg Köniz moeite om de eerste set (25-23) naar zich toe te trekken en ze kon daarbij zelfs rekenen op het thuisvoordeel bij een tweetal dubieuze beslissingen. Eens bevrijd van alle stress was er geen houden meer aan het organiserende team dat in een bomvolle Wankdorfhalle (3000 kijkers) de carnavalsfeer doortrok die het afgelopen weekeinde Bern in zijn greep hield.“Als we tegen die ploeg tien keer spelen, verslaan we ze hooguit tweemaal,” zuchtte Ellen Hilven, misschien wel de beste libero van het toernooi.

De verslagenheid werkte ook zondag nog na. Na de beide 3-0 nederlagen op de Final Four van drie jaar geleden in Reggio di Calabria dreigde Tongeren gisteren hetzelfde blauwtje te lopen: 0-2 achter na een zwakke start tegen de viervoudige Nederlandse kampioen Arke Pollux uit Oldenzaal.Daarna keerde het tij, vooral dankzij de koelbloedigheid van Ilic, die zowel in de slotfase van set drie en vier bij 23-23 een terugkeer van Oldenzaal wegsmashte. De tiebreak werd na 4-5 een formaliteit: Sliwinska en Ilic serveerden de beste Nederlandse aanvalsters tureluurs: welgeteld één puntje maakte Arke Pollux nog: 15-6.

“Achteraf bekeken is het natuurlijk veel plezanter om zo knokkend te winnen,” glunderde Liesbeth Mouha. “Okee, we hebben ons beste niveau dit weekend nooit gehaald, maar we hebben gevochten voor elke bal.Vanaf set drie voelde ik dat we die Nederlandse ploeg konden pakken, bij het begin van de tiebreak was ik zeker. Europees hebben we acht van onze tien matchen gewonnen, vier in de tiebreak. Al onze tiebreaks gewonnen. Net als die voor de competitie op Kieldrecht. dat belooft voor als het spant in de play-offs.” Kapitein Mireille Vanoosterhout bleef twee dagen langs de kant. “Toch blij dat ik er bij was na mijn blessure,” lachte ook zij om de goede afloop.

Patrice Arrington zuchtte opgelucht. “Zaterdag lukte me niets, ik was vreselijk nerveus. Tegen Oldenzaal startte ik meteen goed, maar daarna vlotte het weer niet. Maar de hele ploeg bleef elkaar opjutten en we bleven vechten. Daaraan hebben we dat brons te danken: ben ik gelukkig, zeg.”

En met haar de twintig meegereisde fans, die al reikhalzend uitkeken naar de bekerfinale van 30 maart in Luik. Als Tongeren daarin Kieldrecht verslaat, is het zeker van een nieuw ticket voor de Top Team Cups van volgend jaar.