Handbal: Neerpelt en Hasselt plaatsen zich ondanks nederlaag

Sporting Neerpelt en Initia Hasselt spelen op zaterdag 12 de finale van de beker van België. Neerpelt ging weliswaar met 28-26 onderuit in Herstal, maar had de heenmatch met 29-22 gewonnen. Hasselt haalde het heel nipt omdat het buitenshuis meer doelpunten scoorde: Hasselt-Eynatten eindigde op 20-24, maar in de heenwedstrijd hadden de hoofdstedelingen met 28-32 gewonnen bij de regerende landskampioen.

ghouben

Neerpelt vertrok met een geruststellende voorsprong van zeven doelpunten naar Herstal. “Maar we stonden er veertig minuten met de rug tegen de muur,”aldus Diederik Stollman.

“De wil om te winnen was enorm groot bij Herstal. En alle middelen waren blijkbaar geoorloofd. En omdat de heren Pierloot en Petrillo ook nog alles toelieten geraakten we in de problemen. Gelukkig hebben we na de rust onze kalmte kunnen terugvinden en op routine de klus geklaard.Van de dubbele confrontatie met Herstal onthouden we alleen de kwalificatie en het feit dat we ongeschonden uit de strijd kwamen.”

Initia Hasselt leek na de 28-32- winst in Eynatten de finaleplaats al op zak te hebben, maar de regerende landskampioen kwam in de terugmatch gevaarlijk uit de hoek. Voor Eynatten volstond de 20-24-winst echter niet om door te stoten. Hasselt kwalificeerde zich op basis van de op verplaatsing gescoorde doelpunten. “En dat is ook een manier om de beker van België te winnen,” lachte Harold Nusser.

“Over meeval in het bekertornooi hebben we niet te klagen. In de eerste ronde geraakten we met heel veel moeite voorbij Maasmechelen, daarna hadden we tegen Houthalen twee verlengingen nodig om ons te kwalificeren en tegen Eynatten hadden we weer geen overschot. Hopelijk kunnen we tegen Neerpelt weer op een portie geluk rekenen.”

Tuur De Preter had met zijn vier doelpunten een ruim aandeel in de kwalificatie.“Nochtans ben ik niet echt tevreden over mijn prestatie,” was De Preter hard voor zichzelf.“De laatste twintig minuten van de eerste helft buiten beschouwing gelaten, haalden we nooit een degelijk niveau. Vooral de jonge spelers konden niet met de druk om en vielen door de mand. Gelukkig hadden de anciens op het goede moment de juiste acties in petto.”

Jan Strijckers (Eynatten) sprak achteraf van een gemiste kans. “Eynatten is zaterdag nog maar eens het slachtoffer geworden van het gebrek aan wisselmogelijkheden.”