Vansummeren net niet sterk genoeg om het af te maken

Voor het eerst in 29 jaar heeft een buitenlander Brussel-Zepperen gewonnen. Daarvoor zorgde de 20-jarige Fransman Kilian Patour (Credit Agricole). In een spurt met vijf rekende hij af met De Block, de winnaar van vorig jaar, Hoogerland, Vansummeren en Sulkers.

ghouben

Derde, vierde en zesde voor Quick.Step en dit nadat ze de wedstrijd bijna volledig gedomineerd hadden. Het lijkt een beetje op vorig jaar toen Ben Thaens zich liet ringeloren door De Block, terwijl achter hem zijn toenmalige ploegmaat Gert Steegmans op de loer lag om het in de sprint af te maken. Toen was het een tactische flater.

Nu veel minder. Vansummeren deed wat hij kon in volle finale. Eerst probeerde hij een sprint te ontlopen en toen dat niet lukte, offerde hij zich in de slotkilometers op voor zijn snellere ploegmaat Hoogerland. Maar die bleek uiteindelijk te traag. Na een snelle start ontplofte de wedstrijd volledig toen de renners bijna 100 kilometer in de benen hadden en de forse zijwind het peloton in stukken en brokken uit mekaar waaide. In een drietal schijfjes vormde zich een kopgroep van zeventien renners.Vansummeren zorgde toen voor een stunt door er in zijn eentje naartoe te rijden. Bij die zeventien leiders vijf renners van Quick.Step. Ze leken op rozen te zitten.

Toen eens op het plaatselijk parcours Hoogerland bij de leiders aan de boom ging schudden, konden enkel nog De Block,Van Peer (die er later opnieuw af moest), Patour en de Nederlandse ploegmakkers Sulkers en Vriend mee.Weer perste Vansummeren een mooi nummertje uit zijn kuiten door in zijn eentje naar de kopgroep te rijden. Nog steeds bleken zijn benen niet plat want even later wipte hij achter Vriend aan.

“Ik snapte die kerel niet,”sakkerde Vansummeren.“Hij demarreerde, had bovendien nog een ploegmaat achter ons om onze vlucht te dekken en toch vertikte hij het om mee aan de leiding te fietsen. Ik reed à bloc maar had blijkbaar niet meer genoeg kracht om vooruit te blijven.”

Toen Vriend lek reed, kwam Vansummeren helemaal alleen te zitten en zag hij het nutteloze van zijn poging in. “Vanaf toen speelde ik de kaart Hoogerland”, zuchtte hij. “Een andere keuze was er niet meer. Johnny is sneller dan ik en dus was het hopen. Weliswaar een beetje tegen beter weten in want onze ploegleider Rudy Verdonck was al komen melden dat die Patour bijzonder snel is aan de meet.” Dat bleek ook. De Fransman won met ruim verschil van Kenny De Block.