Nummer 102 voor Kirsipuu

Jaan Kirsipuu is voor z’n sponsor nog altijd z’n volle gewicht in goud waard. De 33-jarige Est blijft van seizoen tot seizoen overwinningen opstapelen als kost het hem geen enkele moeite.Twee weken geleden rondde hij in de Haribo Classic de kaap van de honderd, zondagavond reed hij uit West-Vlaanderen weg met nu al 102 streepjes achter zijn naam. In Ichtegem won Kirsipuu magistraal de spurt van de slotrit en tegelijk ook de hele Driedaagse van West-Vlaanderen.

ghouben

Voor die eindzege had Kirsipuu na de zaterdagrit nog slechts één concurrent: de Fansman Jimmy Casper.Vorig jaar Kampioen van Vlaanderen in Koolskamp, zaterdag winnaar voor Kirsipuu en Philippe Gilbert in Handzame. Met dezelfde tijd achter hun naam begonnen die twee aan de laatste opdracht, een tocht door het West-Vlaams heuvelland. Maar ook Rode, Zwarte en andere Kemmelbergen konden Capser en Kirsipuu niet uit elkaar halen, de bonificatiespurten onderweg evenmin: ze pikten er allebei vier seconden mee.Maar in de massaspurt zette Kirsipuu de puntjes op de i. Casper en Blijlevens zagen alleen het brede achterwerk van de Est.

“Mijn tweede eindzege in een rittenkoers”, aldus Kirsipuu. “Ik heb ook de Ronde van de Oise al eens gewonnen, ook een driedaagse waarin de spurters de hoofdrollen speelden. Eigenlijk had ik hier twee ritten moeten winnen. Maar zaterdag ontsnapte mijn ploegmaat Lauri Aus nog in de finale en daardoor geraakte mijn team wat uit organisatie om in de laatste honderden meters voor mij te werken.Vandaag deed ik het zoals meestal: alleen.De mannen van Casper hadden hun beste pijlen verschoten in de achtervolging op dat trio, winnen was uiteindelijk niet zo moeilijk. De rest van de dag verliep overigens ook vlot. Op de bergjes kwam ik nooit in moeilijkheden. Dat ik uiteindelijk ook de massaspurt won, maakt me alleen maar zoveel te blijer. Ik zit duidelijk weer op koers. Een rit in Bessèges gewonnen, mijn honderdste zege gevierd in de Haribo Classic en nu twee weer twee bloementuilen. Ik mik dit jaar op de 110.”

Twee renners die donderdag aan de start van de Tirreno - Adriatico worden verwacht, haalden zondag het einde niet. Ludo Dierckxsens, aan heroptreden toe na een flinke griep, hield het na twee uurtjes fietsen voor bekeken.Marc Wauters fietste wel tot Ichtegem, maar in een peloton dat zoveel achterstand had dat het op 30 km van de finish werd afgevlagd.