Afghanistan hijst vlag in cyberspace

Aan het herstel van het land zelf wordt nog weinig gedaan, maar voor de virtuele wederopbouw wordt maandag een belangrijke stap gezet. Dan wordt de extensie .af actief. De afkorting is te gebruiken in web- en e-mailadressen.

AP Ned

"Het is de Afghaanse vlag op internet", zegt minister van communicatie Mohammad Moassom Stanakzai. Onder de Taliban was internetgebruik verboden. Een zekere Abdul Razeeq heeft het .af-domein in 1997 geregistreerd bij de Internet Assigned Numbers Authority, die over de landenafkortingen gaat. De registratie werd geannuleerd toen Razeeq spoorloos verdween.

Dat de extensie nu bruikbaar is, is het werk van Stanakzais ministerie en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Er zijn tot nu toe twee websites geregistreerd onder het .af-domein: die van het ministerie en die van het UNDP. De site van het ministerie is nog 'under construction'.

Het gaat nog wel even duren voor de gemiddelde Afghaan een e-mailadres heeft. In Kabul heeft sinds vorige zomer een handvol internetcafés de deuren geopend, maar internettijd is naar plaatselijke maatstaven peperduur. Het gemiddelde inkomen ligt onder een euro per dag. De meeste Afghanen hebben wel iets anders aan hun hoofd dan country-code top-level domains, zoals de afkortingen in jargon heten.