Texas breekt alle executierecords

Het ziet ernaar uit dat de wegens moord veroordeelde Delma Banks een macabere voetnoot wordt in de geschiedenis van de Amerikaanse staat Texas: woensdag is hij de driehonderdste misdadiger die ter dood wordt gebracht sinds Texas in 1982 de doodstraf weer ging uitvoeren.

AP Ned

Texas, de thuisstaat van de Amerikaanse president George Bush, is bovendien hard op weg zijn uit 2000 stammende jaarrecord van veertig executies te verbreken: dit jaar hebben al negen veroordeelden een dodelijke injectie gekregen.

"Het is niet eens meer choquerend", zegt Michael Dewayne Johnson, die nummer 300 leek te worden tot hij toch weer uitstel van executie kreeg. "De meeste mensen zijn er niet eens van op de hoogte. Een executie is een klein bericht in de krant." Bobby Cook, ook ter dood veroordeeld, wordt er mismoedig van. "Van alle mensen die ter dood zijn gebracht weet niemand meer wie ze waren. Driehonderd. Dat is alles wat de mensen onthouden."

Het tempo waarin Texas mijlpalen bereikt, neemt toe. Tussen nummer 1 (Charlie Brooks in 1982) en nummer 100 (Harold Lane in 1995) zat bijna dertien jaar. Weer vijf jaar later was Texas al bij nummer 200 (Earl Heiselbetz in januari 2000) en nu, ruim drie jaar later, gaat nummer 300 voor de bijl. Het hogere tempo is vooral een gevolg van de stroomlijning van de beroepsprocedures.

Met ieder beroep dat door een rechter wordt afgewezen ontstaan bovendien jurisprudentie en worden de mogelijkheden van volgende terdoodveroordeelden om in beroep te gaan bovendien beperkter. Soms ook opent het Hooggerechtshof een nieuwe deur, bijvoorbeeld met de uitspraak vorig jaar dat het ter dood brengen van gestoorde verdachten ongrondwettelijk is. Prompt beweerde de ene na de andere verdachte niet bij zijn verstand te zijn.

Tijdens de zes jaar dat Bush gouverneur van Texas was, vonden 152 executies plaats. Sinds het aantreden van zijn opvolger Rick Perry in december 2000 zijn 59 veroordeelden ter dood gebracht.