GBA in degradatiegevaar, Van der Elst onder vuur

Hoe stevig zit Franky Van der Elst nog in het zadel? Bij de supporters is hij sinds zaterdag alle krediet kwijt. Maar ook in bestuurskringen is het geduld (bijna) op na de nederlaag tegen Malinwa.Nieuwe baas Verhaegen weigert voorlopig alle commentaar, directeur Van Jole zweeg niet:“Tot 1 juli beslist Ajax over de positie van de trainer. Maar voor mij is het duidelijk: er moet zo snel mogelijk overleg komen met Amsterdam.”

ghouben

Van der Elst buiten en hopen op een schokeffect. In de entourage van Germinal Beerschot wordt deze optie sinds zaterdag almaar nadrukkelijker in de mond genomen. Na ruim drie seizoenen is de chemie tussen spelers en trainer weg, heet het, alleen een nieuwe coach zou de dreigende degradatie alsnog kunnen afwentelen.

Alleen: wie zal deze beslissing kunnen en willen nemen? Jos Verhaegen alvast niet. Officieel mag hij de komende maanden uitsluitend volgend seizoen voorbereiden,tot 1 juli blijft de huidige Raad van Bestuur de baas.Maar dat Verhaegen allerminst gelukkig is met de situatie is wel zeker. Degradatie zou immers een regelrechte catastrofe zijn.In tweede klasse is de huidige loonlast simpelweg niet meer te dragen en dreigt zelfs een faillissement.

Elk ingrijpen zou bijgevolg van de huidige Raad van Bestuur en dus van Ajax moeten komen.Vraag is evenwel of ze in Amsterdam nog wakker liggen van Germinal Beerschot nu de overname een feit is.

Een zwaar ontgoochelde directeur Van Jole gaf gisteren toe dat de toestand bijzonder ongelegen komt:“We zitten net in een overgangsfase. Dit kunnen we missen als kiespijn.” Intussen laat ook hij evenwel verstaan dat een ontslag van Van der Elst niet langer uitgesloten is.

“Er moet iets gebeuren. Daarom zal ik vanaf maandag contact zoeken met Ajax, in de hoop dat er zo snel mogelijk overlegd kan worden en de Raad van Bestuur bij elkaar wordt geroepen.Alleen die kan over de toekomst van Van der Elst beslissen.”

Van der Elst,toevallig op bezoek bij Ajax in het kader van zijn trainerscursus, blijft intussen laconiek bij de heisa rond zijn persoon. “Ik weet alleen dat ik er zelf nog altijd 100 procent in geloof. Mocht ik ervan overtuigd zijn dat we het niet zouden redden, zou ik zelf wel de handdoek gooien”, klinkt het nuchter.

Blijft de vraag hoe snel Ajax en Germinal Beerschot kunnen en willen handelen.Wordt nog deze week over het lot van Van der Elst beslist of krijgt hij hoe dan ook volgende zondag (tegen Standard) nog een nieuwe kans?

Is het antwoord negatief, zal zijn opvolger vermoedelijk in eigen huis moeten worden gezocht. Worden al genoemd: huidig assistent Simon Tahamata, beloftencoach Marc Noë en jeugdcoördinator Urbain Haesaert.