KV Mechelen viert eerste overwinning in sfeer van grote dagen

Voetbal een feest.Die slogan past perfect bij het huidige KV Mechelen, dat van viering naar viering swingt. Na het gelijkspel tegen Sint-Truiden en het cruciale akkoord met de ex-spelers zette zaterdag een 2-0 zege tegen Germinal Beerschot Achter de Kazerne in vuur en vlam. Standard-huurlingen Habran, Grégoire en El Yamani waren de helden, Mark Uytterhoeven weer de perfecte dirigent van het zoveelste Malinwa-feest. El Yamani heeft net voor de beslissende tweede goal gezorgd.

ghouben

Vereffenaar Joan Dubaere sprong een meter hoog bij de tweede goal, Sammy Greven kwam na Cercle Brugge - Strombeek als een speer richting Mechelen, Michel Preud’- homme en Piet den Boer zongen om twee uur ‘s nachts het clublied van Malinwa en Luc Verheyen deed mee de deur dicht. Ziedaar het Malinwa-gevoel.

“ Iedereen wil op KV Mechelen zijn”, sprak Preud’homme. “Die geel-rode kleuren hebben iets magisch. De ambiance is nog beter dan in mijn tijd. Ik heb een fantastische avond beleefd.”

KV Mechelen deed tegen Germinal Beerschot alles om er een wedstrijd van te maken. Het verweerde zich met man en macht, creëerde enkele kansen, kende af en toe geluk met twee ballen op de lat en had in Dimitri Habran weer een onverslaanbaar doelman. Dit keer stopte de 27-jarige Luikenaar, die nu al is uitgegroeid tot de populairste speler sinds jaren, een strafschop van Kpaka.

“Dankzij mijn vriendin Vanessa”, lachte Habran.“Zij had me gezegd dat ik naar links moest duiken. Gelukkig heb ik haar raad opgevolgd.Toen ik de bal keerde, leek het wel alsof het stadion ontplofte, nooit eerder hoorde ik zoveel lawaai. Dit was de mooiste avond uit mijn carrière.De jonge gasten leven hier echt in een roes, we weten zelf niet goed wat ons overkomt.”

Enkele minuten later ging het stadion helemaal uit de bol toen Grégoire de eerste KVgoal sinds 21 december binnenfrommelde.

“Een hele eer om het op mijn naam te mogen schrijven”, glunderde de rechtsbuiten. “Het was een bizar doelpunt. Depauw miste zijn schot half, waardoor ik de bal via een been kon binnenschuiven. Ik werd gek van vreugde, iedereen sprong op mij. Ik ben nu topscorer van de ploeg, want in de oefenwedstrijd tegen Lyra scoorde ik ook.”

Nadien was het voor KV pompen of verzuipen, maar Mohamed El Yamani klaarde in de slotminuut met een stiftballetje de klus. De eerste zege van het jonge KV Mechelen en zijn trainer Alex Czerniatynski.

“Wat een verschrikkelijk spannende slotfase”, zat Czernia na te trillen.“Ik heb constant voor de bank heen en weer gelopen. Na het laatste fluitsignaal viel alle spanning van ons af. Je had de sfeer in de kleedkamer moeten zien. Ik heb al veel meegemaakt in mijn carrière, maar voor de eerste keer heb ik staan wenen van geluk. Deze overwinning is zó belangrijk voor die jonge gasten.Toen ik aan deze job begon, stelde ik dat ik vier punten wilde halen. Iedereen lachte me uit, maar na zes duels zitten we er al.Nu willen we meer.”

En dus kan KV Mechelen blijven feesten. Met Mark Uytterhoeven als feestbestuurder is dat geen probleem.Voor de aftrap huldigde hij een hele reeks oud-spelers en kreeg hij zelf een reuzentaart voor zijn verjaardag vorige week.

“De zege was het mooiste verjaardagscadeau. Dit is een avond om nooit meer te vergeten, het hoogtepunt van de reddingsactie, omdat het financiële succes een verlengstuk kreeg op het veld. Het is gedaan met lachen met KV Mechelen. Gert Verheyen zei na die 0-8 dat het belachelijk was dat KV nog voortspeelde, maar na deze uitslag weet iedereen dat ze verdorie alles moeten geven om ons te kloppen. De supporters werden gek omdat de kleine eens won tegen de grote. Een fenomeen dat steeds meer verdwijnt uit de sport. Bovendien genieten de mensen van die jonge spelers, gasten uit de streek die gewoon in de kantine een pintje komen drinken. En zo blijven we maar vieren. We zijn een gelukkige derdeklasser die nog tien cup-matchen heeft.”