Genk zesmaal gered door paal, maar Jestrovic vindt gaatje

In de terugronde pakte RC Genk het maximum in het eigen Fenix Stadion. Gisteren bleef het tegen Anderlecht met lege handen achter. En daar had blauwwit weinig tegen in te brengen. Racing startte wel gretig, maar de beste kansen waren voor Anderlecht.

ghouben

Maar liefst zes keer (!), drie keer voor rust en drie keer erna, troffen de Brusselaars de paal. Alleen Jestrovic mikte wel tussen het kader en voorbij Moons. Genoeg voor de volle buit, de Europese droom van RC Genk aan diggelen geslagen.

“Wil Genk nog meestrijden voor de tweede plaats, moet het winnen tegen Anderlecht. Het is hun laatste kans.”Wijze woorden van bondscoach Aimé Anthuenis net voor aftrappen. En dat hadden de jongens van Vergoossen ook begrepen.

Racing begon best aardig aan zijn topper van de waarheid. Het traditionele vuurwerk van bij de toss was nog niet uitgedoofd of Roumani stuurde Daerden, zaterdag 21 geworden, richting Anderlecht-doel. De Genkse linksmidden was zelf te verrast om iets met de kans aan te vangen en schoof knullig uit. Zeven minuten later kreeg Koentje zijn tweede mogelijkheid van de avond. Deze keer kwam de voorzet vanop rechts, van Beslija. Maar opnieuw talmde Daerden te lang. Een controle teveel en weg kans.

Anderlecht werd in die beginfase overrompeld. Deschacht alleen al moest maar liefst vier keer teugspelen op keeper Zitka. En Junior, vervanger van de geblesseerde Vanderhaeghe, vond zijn draai niet centraal op het middenveld. Keer op keer verloor de Congolese Belg de bal. Eén keer kon Skoko er bijna van profiteren, maar Tihinen was tijdig teruggekeerd om het schot van de Australiër af te blokken.

Even voor het halfuur kreeg de Genkse aanvoerder zijn tweede mogelijkheid van de avond. Dagano, te weinig in beeld gisteren, kopte goed door tot bij Daerden, die strak voor doel bracht. Skoko kon er nog een punt tegen zetten, maar de bal zoefde voorlangs.

En toen was het beste, op een knap schot van Thijs na, er bij de landskampioen af. De korte combinatie werd ingeruild voor de lange bal, wat het Sonck en Dagano nog moeilijker maakte om in schietpositie te geraken. Anderlecht rook zijn kans en rukte op.

Jestrovic kopte een voorzet van Kolar voorlangs en Aruna tikte een puntertje in de handen van Moons. Diezelfde Aruna ramde de bal net voorbij het halfuur wel in doel.Nadat Kolar, via de vingertoppen van Moons, op de paal had gepegeld. Maar aan de overzijde ging een oranje-geel geblokte vlag de hoogte in. Buitenspel Aruna. Onterecht zo bleek.

En Anderlecht drukte net voor rust nog even door. Vrije trap Baseggio. Nu devieerde de Roemeen Lovre het leer tegen de paal. Sporting ging na rust op hetzelfde elan door. Binnen twintig minuten kreeg het vier uitstekende kansen. Jestrovic kopte op de vuisten van Moons.Aruna botste op het been van de Genk-keeper. En drie Brusselaars troffen alweer... de paal. Eerst kopte Tihinen kopte op de staak. Vervolgens trapte Kolar de rebound er op. En Baseggio mikte als derde een vrijschop op het doelhout.

Jestrovic speelde tot dan toe nauwelijks mee en nam zijn tijd om de afmetingen van Moons’ doel te bestuderen. En dat bracht nog op ook.Toen de Serviër zich achter een vrije trap zette en de bal over het muurtje in de hoek lepelde: 0-1.Anderlecht op koers voor de tweede plaats en de Champions League, voor RC Genk lijkt er zelfs geen UEFA Cup meer in te zitten.