Verkiezingen nek aan nek race voor VLD en CD&V

Een nek aan nek race tussen de VLD en de CD&V om wie de grootste partij wordt. Dat voorspellen de experts die meedoen aan de Verkiezingsvoorspeller van deze krant, in samenwerking met LUC-professor Lode Vereeck. De politici en de burgers denken trouwens hetzelfde, al zien die wel de CD&V als winnaar.

Kdejager

BR>

Voorts zien de experts SP.A-Spirit het goed doen. Volgens de experts komt de partij uit op 18,5%. Het blijft echter moeilijk om dat resultaat te interpreteren. Via Bert Anciaux haalde Spirit immers bijna de helft van de VU-mandaten binnen. De voormalige Volksunie was bij de vorige verkiezingen nog goed voor 8,8%.

Het Vlaams Blok zakt van plaats drie naar plaats vier, maar weet toch weer anderhalf procent te winnen. Volgens de experts zou het Vlaams Blok wel eens de grote winnaar kunnen worden.

Agalev wordt dan weer de grote verliezer van deze verkiezingen, zo voorspellen ze. De groenen verliezen 1,7%, en dat is meer dan de zogenaamde dioxinebonus van de vorige verkiezingen. De N-VA wordt onder de vijf procent afgeklokt, wat inhoudt dat deze partij in een aantal provincies er niet in zal slagen de verkiezingsdrempel te halen. Tot slot zien de experts geen al te grote rol weggelegd voor Vivant, noch voor het Liberaal Appel.