Stijn van Daele vangt "mol" Marc

Stijn van Daele heeft de derde reeks van De Mol gewonnen. De 22-jarige student sinologie kon zondagavond in de slotuitzending de meeste vragen oplossen over de identiteit van de verrader in het spel, meteen ook de vraag die 1,5 miljoen Vlamingen de afgelopen acht weken bezighield. De 45-jarige Marc Simons bleek de opvolger van Magda en Hugo.

Belga

Het werd uiteindelijk een nek-aan-nek-race tussen Stijn en Inge. De 35-jarige dierenarts strandde op twee juiste antwoorden van Stijn en had als eerste van de eindkandidaten haar zinnen op Marc gezet. De vierde kandidate, Sandra, was De Mol niet op het spoor en bleek vooral door een stevige portie geluk in de finale te zijn geraakt, gaf de 30-jarige winkelgerante zondag tijdens de persvisie toe.

Het keerpunt voor de student bleek de dubbele vrijstelling die hij haalde in aflevering drie. "Ik had steeds Sandra verdacht. Toen heb ik de tijd gehad om alles eens op een rijtje te zetten. Daarna ben ik bewust op Marc gaan letten", aldus Stijn, die meteen de groepspot, die de laatste aflevering tot 33.100 euro aandikte, op zak mag steken. Wie in het plotse stukgaan van zijn sporthorloge of vreemde manier van paalklimmen, voldoende redenen zag om Marc te verdenken, bleek het bij het rechte eind te hebben gehad. Een goed geoefend oog zou het ook volgens Marc kunnen geweten hebben. "Ik heb geprobeerd in elke proef tegen te werken", stelde hij. "Ik heb geen tactiek gebruikt om proeven te doen mislukken. Ik had veel vertrouwen in mijn 'buikgevoel'".

Ook presentator Michiel Devlieger was "ongelooflijk tevreden en blij" met Marc als mol. "Hij heeft het zeer subtiel aangepakt, wat ook nodig was tijdens de derde reeks. Hij had op voorhand afgesproken dat hij de mol wilde zijn 'binnen het spel' en maakte er een punt van zich niet te verlagen tot 'mensen kloten'".

Het was vooral de sociale intelligentie van Marc die voor de makers van de reeks de doorslag gaf, want "de mol is de saboteur en tegelijk de bewaker van het spel. Het is een misvatting te denken dat een mol goed moet kunnen toneelspelen. Daar duurt het spel te lang voor en is het te intensief", aldus nog Devlieger. Voor wie overigens de link zocht tussen Woestijnvis, het productiehuis achter de reeks, en Marc: de moeder van Tom Lenaerts had hem ooit opgemerkt tijdens een zogenaamde Alumni-dag.

Een vierde reeks van De Mol, dat ook dit seizoen weer permanent meer dan anderhalf miljoen kijkers trok, komt er hoogst waarschijnlijk niet. "Ik denk dat dat niet verstandig zou zijn", aldus Devlieger. "We hadden de ambitie om een reeks te maken die minstens even goed was als de twee vorige. Ik denk dat we die hebben waargemaakt. Het zou dom zijn ons te laten leiden door de hype en de schouderklopjes. Ik ben blij deze trilogie te kunnen afsluiten".