Broadway staakt derde dag op rij

Sedert vrijdag is in de bekende Newyorkse theaterbuurt Broadway een staking van de muzikanten bezig. De acteurs en theatermedewerkers hebben zich zaterdag bij de actievoerders aangesloten. Ze zijn het niet eens met de vooropgestelde vermindering van het aantal muzikanten in de orkestbak van een musical.

Belga

De producenten van de Broadway-musicals zijn ontevreden met de actie. Zondag zou er nog een manifestatie komen op Broadway. De actie is een gevolg van de mislukte onderhandelingen tussen de muzikanten en de producers. Daar werd besloten dat nog maximaal 14 muzikanten mochten meespelen in een orkestbak van een musical. Momenteel spelen gemiddeld 26 muzikanten mee.

Door de staking moesten vrijdag en zaterdag 18 musicalvoorstellingen worden afgelast, waaronder "The Phantom of the Opera", "Les Misérables", "The Lion King" en "Rent".

De muzikanten op Broadway vrezen ook dat door de vooropgestelde besparing, hun beroep zal verdwijnen ten koste van virtuele door een computer gestuurde, 'orkesten'. "De live-muziek is de kracht van Broadway", zegt Lucille Decristofaro, die in "Les Misérables" zingt. De Liga van Amerikaanse theaters en producers ontkent plannen in deze richting te hebben en stelt met de reorganisatie van de orkesten "meer soepelheid" te willen bekomen bij de producties op Broadway.

De laatste staking op Broadway dateert van 1975. Toen duurde de actie drie weken.