Busbedrijven gestraft voor rijden met werkloze chauffeurs

Vijf grote Limburgse busbedrijven moeten tot 14.378 euro boete betalen omdat ze stiekem werkloze chauffeurs voor hen lieten rijden. Dat heeft de Hasseltse rechtbank beslist. De bedrijven betaalden geen sociale zekerheid en de chauffeurs konden gewoon blijven stempelen. Ook zij krijgen een boete.

ghouben

De touringcarbedrijven uit Genk, Riemst, Sint-Truiden en Diepenbeek namen van 1996 tot 1997 zo’n 55 werkloze chauffeurs in dienst. Ze betaalden geen sociale zekerheid en lapten een heleboel administratieve verplichtingen aan hun laars. Zo was er in de boekhouding nergens sprake van een individueel rekeningnummer voor de werknemers.Voor andere bedrijven ging het om de betichting dat ze de rij- en rusttijden voor de chauffeurs niet altijd respecteerden. De chauffeurs hadden geen reden tot klagen: bovenop hun loon kregen ze nog steeds hun stempelgeld.

Zeven zaakvoerders van busbedrijven moeten boetes betalen van 250 tot 14.378 euro. Omdat ze geen strafblad hebben, krijgen ze de helft van de boete met uitstel. De chauffeurs krijgen een lichtere boete. Zij moeten 250 euro betalen.“Omdat wordt aangenomen dat chauffeurs voor moeilijke keuzes worden geplaatst,” aldus de rechtbank.