Rusland zal tegen Irak-resolutie stemmen

Rusland zal binnen de VN zijn veto gebruiken tegen de nieuwe Irak-resolutie die de weg vrijmaakt voor de inzet van militaire middelen tegen Bagdad. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, maandag aangekondigd.

AP Ned

"Als een dergelijke resolutie wordt voorgelegd aan de Veiligheidsraad, zal Rusland daartegen zijn vetorecht gebruiken", stelde Ivanov in een mededeling.

Het is de eerste keer dat de Russische buitenlandminister expliciet verwijst naar een veto. Eerder liet hij horen de Amerikaans-Brits-Spaanse resolutie te zullen "blokkeren", daarmee zinspelend op een onthouding van Moskou bij een stemming over de tekst.

Om een resolutie goedgekeurd te krijgen in de vijftien leden tellende Veiligheidsraad, zijn er negen stemmen voor nodig. Bovendien mag geen enkele van de vijf permanente leden een veto uitspreken. Naast Rusland beschikken Frankrijk, China, de VS en Groot-Brittannië over een vetorecht.

Ook China en Frankrijk hebben er al mee gedreigd van dat recht gebruik te maken indien het in de Veiligheidsraad tot een stemming komt over de tweede Irak-resolutie. Peking en Parijs hebben echter voorlopig nooit expliciet het woord "veto" in de mond genomen.

Washington, Londen en Madrid wensen dinsdag een stemming over hun resolutie.