Afluisterapparatuur gevonden in huis van Margarita

Een gespecialiseerd bedrijf heeft afluisterapparatuur gevonden in de Amsterdamse woning van de Nederlandse Prinses Margarita en haar man. Het paar heeft deze vondst en het bijbehorende rapport vorig jaar gemeld bij toenmalig premier Wim Kok. Dat zegt het Tweede Kamerlid Harry Van Bommel, zo meldt de website van de Nederlandse zender NOS.

Belga

De SP-er, die al Kamervragen over de affaire stelde, liet weten in het bezit te zijn van de correspondentie van de prinses en haar man met Kok en koningin Beatrix. Van Bommel wil verder geen details kwijt uit de briefwisseling, omdat "premier Balkenende verantwoordelijk is voor de informatievoorziening".

De minister-president zal naar verwachting maandag een brief naar de Tweede Kamer sturen met een volledige uitleg over de affaire-Margarita, zo schrijft NOS voorts.

In een reeks interviews met HP/De Tijd beweert Margarita meermaals dat zij en haar man door het hof worden afgeluisterd. Het paar zou in 2000 voor het eerst het idee hebben gekregen te worden afgeluisterd. Zo hoorden ze naar eigen zeggen regelmatig vreemde geluiden en klikjes op hun telefoonlijn.

Volgens Margarita heeft ze haar moeder, prinses Irene, diverse malen gevraagd of zij en haar man werden afgeluisterd. Irene verzekerde haar dochter steeds dat dit niet het geval was. Eén keer zou ze uit haar rol zijn gevallen en tijdens een ruzie tegen Margarita hebben geroepen: "Natuurlijk worden jullie afgeluisterd, doe niet zo naief, mens".