Na Irak ook Iran nucleair booswicht?

De Verenigde Staten richten naast Irak nu ook hun pijlen op buurland Iran. Buitenlandminister Colin Powell verklaarde zondag dat het nucleaire wapenprogramma van Iran al veel verder gevorderd is dan tot nu toe werd aangenomen. De aankondiging komt er nadat in de Amerikaanse pers informatie werd gepubliceerd waaruit moet blijken dat Teheran het non-proliferatieverdrag zou overtreden.

Belga

"We ontdekken nu plots dat Iran al veel verder staat met zijn kernwapenprogramma dan algemeen werd aangenomen", aldus Powell op de televisiezender CNN. "Dat toont aan hoe een land dat vastbesloten is een kernwapen te ontwikkelen, dit proces geheim kan houden voor de buitenwereld".

Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei op haar beurt dat ze niet verbaasd is door de poging van Iran om kernwapens te ontwikkelen en uranium te verrijken. "Het werd voorgesteld als een burgerlijke procedure, terwijl wij als een van de enigen steeds verklaarden dat Iran een probleem vormde".

Het magazine

Time

publiceerde het verhaal dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap ervan overtuigd is dat Iran het non-proliferatieverdrag heeft overtreden. Iran zelf heeft steeds beweerd dat zijn nucleair programma geen militaire doeleinden heeft.