Turks premierschap ligt open voor Erdogan

De voorzitter van de Turkse regeringspartij AKP, Recep Tayyip Erdogan, is zondag als parlementslid verkozen bij een deeltijdse verkiezing in de provincie Siirt. Daarmee ligt ook het premierschap open. De machtswissel komt er in een cruciale periode: net voor een eventuele oorlog in Irak waar ook Turkije aan zal participeren.

Belga

De partij van Erdogan, het islamistische AKP, werd volgens voorlopige resultaten verkozen met 84,7 procent. De partij haalt daarmee drie mandaten binnen, twee meer dan bij de parlementsverkiezingen in november vorig jaar. In het 550 zitjes tellende Turks parlement telt de AKP nu 365 verkozenen.

Waarnemers verwachten dat de huidige premier en partijgenoot, Abdullah Gül, nog deze week zal aftreden, en Erdogan zijn plaats zal innemen. Het dringendste probleem voor de nieuwe premier wordt de vraag of de Amerikaanse legertroepen al dan niet in het zuid-oosten van Turkije mogen stationeren. Acht dagen geleden weigerde het Turkse parlement nog een toestemming te verlenen. Waarschijnlijk pleit Erdogan voor een tweede stemming.

Het Turkse leger is wel voor een VS-interventie. Het leger zou in het noorden van Irak willen tussenkomen om de Koerden te verhinderen een eigen staat op te richten. De Verenigde Staten beloofden Turkije bovendien miljarden steun.

De 49-jarige Erdogan kon eerder, bij de parlementsverkiezingen in november 2002, niet deelnemen wegens een eerdere veroordeling. Aan de verkiezingen in Siirt namen naast de AKP, ook nog de sociaal-democratische oppositiepartije (14 pct) en twee linkse splintergroepen deel. De opkomst lag rond de 62 procent. De pro-koerdische partij HADEP, die bij de vorige parlementsverkiezingen de meerderheid behaalde, nam deze keer niet deel.