Nederland vreest snel tweede uitbraak vogelpest

Er bestaat een grote kans dat de pluimveebedrijven in de 'Gelderse Vallei' in Nederland de komende dagen geconfronteerd worden met een tweede uitbraak van de klassieke vogelpest. Dat zei directeur André Kleinmeulman van de Keuringsdienst voor Vee en Vlees in het tv-programma Buitenhof.

Belga

Volgens hem is het normaal dat een dergelijke epidemie bestaat uit twee fasen. Uitgaande van de incubatietijd verwacht hij de tweede fase begin deze week. Ook de Nederlandse Organisatie van pluimveehouders verwacht een tweede uitbraak.

Uit controles blijkt dat 10 procent van de Nederlandse pluimveehouders de regels overtreedt, die moeten vermijden dat het virus zich verder verspreidt, meldt de NOS-nieuwsdienst. Het gaat dan vooral om hobbyboeren die vaak niet weten dat zij zich in het riscogebied bevinden en daarom hun pluimvee moeten binnenhouden.

In Nederland is nu al op 19 bedrijven daadwerkelijk vogelpest geconstateerd. Voorts is het aantal verdachte pluimveebedrijven nu gestegen tot 23. Tienduizenden kippen en kuikens werden intussen gedood in een poging de verspreiding van het virus tegen te gaan.