Noord-Korea voert weer raketproef uit

Noord-Korea heeft maandag voor de tweede keer in twee weken een rakettest uitgevoerd. De raket, die bedoeld is om schepen te treffen, werd vanaf de oostkust afgeschoten in de Japanse Zee. Het is niet duidelijk of de test is gelukt. De vorige keer ontplofte de raket volgens Zuid-Korea onbedoeld in de lucht.

AP Ned

Er waren al aanwijzingen dat Noord-Korea opnieuw een rakettest zou uitvoeren. Het land had schepen gemaand van zaterdag tot dinsdag een bepaald deel van de Japanse Zee te mijden. Het hoofd van het Japanse ministerie van defensie, Shigeru Ishiba, zei dat de raket niet bedoeld leek voor Japan.

De Verenigde Staten deden de vorige Noord-Koreaanse rakettest als tamelijk onschuldig af. De VS en Zuid-Korea maken zich meer zorgen over de mogelijkheid dat Noord-Korea de Taepodong-2 gaat uitproberen. Deze raket zou wellicht de VS kunnen bereiken. Noord-Korea stelde maandag ook dat het vorige week uit zelfverdediging handelde, toen het een Amerikaans verkenningsvliegtuig enige tijd volgde boven internationale wateren.

Het Amerikaanse toestel brak zijn vlucht af en keerde terug naar zijn basis in Japan, toen het op 2 maart werd gevolgd door vier Noord-Koreaanse MiG's. Noord-Korea was tot nu toe niet op het incident ingegaan, maar de krant Rodong Sinmun schreef maandag dat Noord-Korea slechts gebruik had gemaakt van zijn recht op zelfverdediging. De krant hekelde Zuid-Korea, omdat dat de Noord-Koreaanse actie heeft veroordeeld.

"Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten ook maar enigszins geïnteresseerd zijn in vrede, zouden ze zich moeten uitspreken tegen de buitenlandse macht, de Verenigde Staten, die de vrede bedreigt", aldus de krant. Noord-Korea beweert dat het dreigt te worden aangevallen door de VS.